Diumenge, 28 d'abril de 2024
obituari

Mor Josep Llor, l'últim ferrer d'Alins, als 93 anys

Personatge molt conegut i estimat a la Vall Ferrera i el Pallars, va ser un testimoni privilegiat dels grans canvis al món rural

Tomàs Garcia Espot Alins | 3 de juliol de 2023 a les 14:30
Josep Llor, a la seva ferreria, durant l'entrevista concedida a Pallars Digital ara fa un any | TGE
Josep Llor i Montaña, l'últim ferrer d'Alins, ha mort aquest diumenge a l'edat de 93 anys. Personatge molt conegut i estimat a la Vall Ferrera i el Pallars, amb 15 anys va començar a exercir aquest ofici que, com el seu nom, havia heretat del seu pare i el seu padrí. 


Testimoni excepcional d'una època de grans canvis, Josep Llor va veure com les famoses fargues de la zona anaven desapareixent al ritme que els tractors i la maquinària agrícola s'obrien pas. Temps difícils per a les zones rurals, on forjar més de 1.000 ferradures a l'any ja no garantia una vida digna.

A banda de la feina de ferrer -la seva gran passió- Llor també va treballar durant un temps com a fustaire pels boscos pallaresos, però sobretot d'agent forestal, tasca a la qual es va dedicar durant 23 anys.

A la setantena, ja retirat, va continuar fent encàrrecs des de la seva ferreria, al poble d'Alins, una activitat que el mantenia distret i el feia feliç. En aquest espai -una autèntica porta al passat- el juliol del 2022 va concedir a Pallars Digital una entrevista durant la Fira del Ferro Pirinenc. Un esdeveniment on ell es convertia -i amb raó- en l'autèntic protagonista.

Amb Josep Llor se'n va un símbol de temps pretèrits, on tot semblava més senzill tot i la duresa del dia a dia. Tanmateix, la seva petita ferreria, repleta d'eines i ferradures, juntament amb el seu record, romandran com a vestigis de la seva senzillesa, del treball i la dedicació que el van forjar, però sobretot de la voluntat de conservar aquelles coses que van fer gran la Vall Ferrera, el Pallars i -evidentment- el seu cor.

Aquest dilluns 3 de juliol estarà oberta la sala de vetlles de Llavorsí de 17h a 19h. El funeral se celebrarà demà dimarts dia 4 de juliol a les 12h a l'església de Sant Vicenç d'Alins.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació