Diumenge, 28 d'abril de 2024
hidroelèctriques

El Museu de Capdella inaugura aquest dissabte la mostra «Aigua viva», un repàs al patrimoni hidroelèctric de la Vall Fosca

La mostra pretén evidenciar la importància dels usos industrials de l'aigua, alhora que vol conscienciar de la gravetat de la crisi climàtica

Pallars Digital Vall Fosca | 30 de juny de 2023 a les 10:14
Dos dels plafons de l'exposició, instal·lada al taller del Museu Hidroelèctric | Museu Hidroelèctric de Capdella
El Museu Hidroelèctric de Capdella acollirà aquest dissabte la inauguració de l'exposició temporal Aigua Viva. La mostra fa un repàs al patrimoni hidroelèctric de la Vall Fosca, des de les primeres moles, passant per les centrals de Capdella, Molinos i la Plana de Mont-ros, i acabant amb la central reversible d'Estany Gento-Sallente. L'exposició evidencia la importància de l'aigua, en aquest cas per a usos industrials i, a més, vol conscienciar de la gravetat de la crisi climàtica.

Durant aquest recorregut al patrimoni hidroelèctric de la Vall Fosca, el visitant es troba amb les primeres instal·lacions que van fer hidroelectricitat a la Vall, que són la Mola de Castell i la Mola de l'Arreuaire de la Pobleta de Bellveí. Les dues construccions van funcionar, durant un temps, com a molins fariners i com a productores i distribuïdores d'electricitat.
 
A continuació, es repassen les centrals hidroelèctriques de Capdella, Molinos, la Plana de Mont-ros i Sallente, la seva construcció i característiques i amb infografies explicatives també el seu funcionament. A més, la mostra també compta amb recursos tàctils per a persones amb discapacitat visual i un full de sala en lectura fàcil.

La directora del Museu Hidroelèctric de Capdella, Eva Perisé, afirma que "és la primera vegada que s'adapta el material de l'exposició temporal amb recursos per a persones amb discapacitat visual, concretament seran quatre llibrets amb textos i imatges amb macrocaràcters i recursos tàctils en relleu i braille. A més, l'exposició comptarà amb un full de sala en lectura fàcil. Novament, tenim el suport dels especialistes de la cooperativa Alba Jussà, que treballen per la inclusió de persones amb discapacitat a la comarca del Pallars Jussà".

La mostra es pot visitar de l'1 de juliol al 15 d'octubre al taller del Museu Hidroelèctric de Capdella. El taller és un espai compartit entre els treballadors d'Endesa i el Museu i el lloc on es fan les exposicions temporals. L'horari de visita de l'exposició és de dilluns a dissabte, d'11 a 14 h i de 17 a 20 h, els diumenges d'11 a 14 h. L'entrada a l'exposició temporal Aigua viva és gratuïta. Durant l'estiu, també es pot accedir al museu en el mateix horari amb entrada lliure i es poden fer visites guiades amb els horaris de la pàgina web del museu.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació