Dilluns, 29 d'abril de 2024
habitatge

Activistes del Sobirà reclamen l’accés a un habitatge digne al Pallars i limitar els pisos turístics

El passat 25 de juny el Sindicat d’Habitatge de la comarca va tallar la N-260 a Sort per denunciar les dificultats per trobar allotjament a les comarques pallareses

Pallars Digital Pallars Sobirà | 30 de juny de 2023 a les 09:17
Diversos manifestants tallant la N-260 a Sort el passat diumenge | Sindicat d'Habitatge del Pallars Sobirà
Sota el lema comú Volem les cases per viure-hi!, membres i simpatitzants de col·lectius en defensa de l’habitatge al Pirineu es van manifestar el diumenge 25 de juny simultàniament al Pallars Sobirà i la Cerdanya. A Sort, activistes del Sindicat d'Habitatge de la comarca van tallar el trànsit a la N-260 a l'altura de la capital del Sobirà.

L’objectiu era denunciar les dificultats i situacions abusives en què es troben per accedir a un habitatge digne a les comarques pirinenques. Expliquen que la pujada dels preus de lloguer o l’impacte dels pisos turístics i segones residències se sumen a la "falta de regulacions i iniciatives" per part de molts ajuntaments i consells comarcals.
 

Una de les pancartes penjades durant la manifestació a Sort. Foto: Sindicat d'Habitatge del Pallars Sobirà

 
Les concentracions van consistir en la lectura d’un manifest compartit, on a més de descriure la situació actual, s’exposaven cinc reclamacions als consistoris: declarar l’Alt Pirineu i l’Aran com a àrea de mercat d’habitatge tens (una mesura que s’està activant des de la Generalitat però només en municipis concrets del Pirineu), elaborar censos d’habitatge a cada municipi, establir serveis d’assessorament per a les persones afectades, limitar els habitatges d’ús turístic i imposar penalitzacions sobre els pisos buits.

Després de la lectura del manifest, algunes persones van tallar simultàniament el trànsit a la boca nord del túnel del Cadí (C-16) i a la N-260 a l’alçada de Sort, amb pancartes on es podia llegir Les cases són per viure-hi, Stop pisos turístics o Pobles vius o pobles buits?, i van repartir octavetes informatives als vehicles per tal de fer entendre les seves reivindicacions.

Moltes de les persones afectades pel tall, asseguren des del Sindicat, van mostrar el seu suport als manifestants, que després de les concentracions expressaven la seva voluntat de continuar les reivindicacions fins a aconseguir que els nous ajuntaments apliquin les seves cinc demandes.

La simultaneïtat de les manifestacions, organitzades pel Front d’Habitatge Pirineu i amb la participació dels Sindicats d’Habitatge de la Cerdanya i el Pallars Sobirà, volia ser també una "mostra d’unió i lluita compartida" entre les persones que volen viure tot l’any en un habitatge digne a les comarques del Pirineu.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació