Dimecres, 29 de maig de 2024
geologia

El nou Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra de Rubió mostra les roques més antigues de Catalunya

L'exposició incorpora dues lloses amb icnites d'uns organismes que van viure fa 250 milions d'anys

Pallars Digital Rubió | 29 de juny de 2023 a les 08:09
Imatge de l'edifici que acull el nou centre d'interpretació | M. Lluvich / ACN
El Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra del Parc Natural de l'Alt Pirineu ha obert portes aquest dimecres. Ubicat a Rubió, al municipi de Soriguera, neix amb l'objectiu d'explicar la història anterior al juràssic i complementar els centres del Geoparc Orígens d'Isona i Coll de Nargó.

El centre mostra les roques més antigues de Catalunya, que van des de l'època més antiga, fa 500 milions d'anys, a la més moderna, fa uns 80 milions d'anys. L'espai inclou set plafons temàtics sobre la història de la formació de serralades i la varietat d'elements geològics, així com el modelat glaciar. L'exposició incorpora dues lloses amb icnites d'uns organismes anomenats limúlids que van viure fa 250 milions d'anys.
 

L'exposició incorpora dues lloses amb icnites d'uns organismes anomenats limúlids que van viure fa 250 milions d'anys. Foto: M. Lluvich / ACN.

 
El nou centre també exposa la relació entre les activitats humanes i la geologia. Així, aborda els riscos i recursos geològics que es poden o s'han pogut explotar. Finalment, alberga informació sobre els antics habitants del Parc i els rastres que hi han deixat.

L'equipament suposa un nou centre d'informació i interpretació lligat al Jardí de les Roques, una exposició a l'aire lliure que recull una mostra de 12 formacions rocoses recollides en diversos indrets del Parc i que daten, segons l'escala geològica, des de l'època més antiga, fa 510 milions d'anys, a la més moderna, fa 245 milions d'anys.
 
El contingut de l'exposició ha estat elaborat conjuntament entre tècnics del Parc Natural de l'Alt Pirineu i de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. També hi ha col·laborat el geòleg local José López, així com diferents persones vinculades amb la geologia i el Parc.

El nou espai també funcionarà com a centre d'informació del Parc Natural de l'Alt Pirineu i permetrà donar servei als visitants que accedeixen al Parc des el vessant més meridional. Estarà obert durant tots els caps de setmana de l'1 al 23 de juliol, mentre que del 26 de juliol a l'1 de setembre obrirà de dimecres a diumenge.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació