Dilluns, 29 d'abril de 2024

Junts «obre la porta» a ERC i rebutja el pacte a tres al Consell del Jussà

Els juntaires exerciran una "oposició constructiva" si es materialitza el preacord entre republicans i socialistes

Pallars Digital Tremp | 26 de juny de 2023 a les 12:05
Façana del Consell Comarcal del Pallars Jussà | TGE
L’assemblea de càrrecs electes de Junts al Pallars Jussà ha rebutjat per unanimitat negociar un pacte a tres al consell comarcal amb ERC i el PSC. En un comunicat, el partit manifesta que vol materialitzar l'acord de comarca amb els republicans per "renovar tota l'estructura del consell comarcal", en el qual van estar treballant les dos formacions, i on, afirmen "vam coincidir en la totalitat de les propostes".

Aquesta és la resposta dels juntaires al preacord d'ERC i el PSC per garantir un govern "estable" a la institució, anunciat la setmana passada. Des de Junts declaren que els governs de concentració "són per casos excepcionals", i consideren que "ha d'haver-hi oposició, sigui el grup que sigui, per garantir els drets de tots els pallaresos i pallareses".

 
Per aquest motiu, avancen que si finalment es materialitza l'acord entre republicans i socialistes, els seus sis consellers exerciran "una oposició constructiva" que vetlli pels projectes que estaven prèviament acordats". Tanmateix, Junts afirma que ha comunicat a ERC que "deixa la porta oberta fins l’últim moment" per signar un pacte entre les forces independentistes.

Els juntaires exposen que la primera i segona força del consell comarcal, que sumen 14 consellers d’un total de 19 i que governa amb majoria absoluta a 10 dels 14 municipis, han de continuar governant la institució supramunicipal "amb un projecte renovat que atansi la institució a la ciutadania". 
 
Segons el partit, el projecte comarcal que es va acordar fa unes setmanes amb ERC contenia els següents aspectes: la reestructuració de l’organigrama del consell comarcal, assignant a cada àrea un conseller responsable assimilant-ho al que serien les regidories als ajuntaments; eliminar una de les dues vicepresidències remunerades, passant de tres a dos càrrecs remunerats (presidència i vicepresidència primera), així com una gerència tècnica escollida per consens de les dues formacions sense perfil polític.

 
L'acord ERC-Junts també contemplava dotar de més poder de decisió el Consell d’Alcaldies i celebrar-los itinerants arreu dels 14 municipis de la comarca; impulsar projectes tractors pel Pallars Jussà de la mà dels ajuntaments implicats; crear una entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes per Capdella; un pla estratègic de la BTT a la Comarca; impulsar la creació d’una gossera comarcal; la construcció d'un camp d’eslàlom de piragüisme a la Noguera Pallaresa; el pla de dinamització de l'embassament de Sant Antoni; la creació del Parc Natural del Montsec i convertir la Reserva Nacional de caça de Boumort en un Parc Natural.

Finalment, respecte a l'acord tripartit proposat per ERC, Junts manifesta que no es pot parlar d’un pacte a tres, ja que "mai ha existit aquest preacord", i sempre s'hi han mostrat contraris. "No és el mateix dir que Junts per Catalunya surt de les negociacions del pacte a tres, que no pas que no hi hagi entrat mai, com és el cas", afirmen.

Així mateix, declaren que "des del primer minut es va rebutjar aquesta possibilitat". Finalment, els juntaires creuen que "el pacte del consell és i ha estat sempre al llarg de les negociacions entre dos partits", i que és Esquerra Republicana, com a força més votada, la que ha de decidir amb qui vol executar el projecte comarcal.

Cens total:9.939
Escrutat100,00%
Vots comptabilitzats:6.37264,11%
Abstencions:3.56735,89%
Vots nuls:1442,26%
Vots en blanc:1151,80%
PartitVots%Regidors
CXT-CP6.20797,41%98
VOX370,58%0


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació