Dissabte, 27 d'abril de 2024
fauna

Moren 5.000 truites de la piscifactoria de Tavascan per la crescuda del riu Noguera de Lladorre

El riu va passar per sobre de les instal·lacions taponant l'entrada d'aigua als peixos

Pallars Digital Tavascan | 20 de juny de 2023 a les 08:16
La piscifactoria de Tavascan completament inundada | ACN
La crescuda del riu Noguera de Lladorre, el cap de setmana passat, va provocar la mort d'unes 5.000 truites de la piscifactoria de Tavascan. Sense temps a reaccionar, segons fonts de la piscifactoria, el riu va passar per sobre de les instal·lacions i va taponar l'entrada d'aigua del riu a les truites, fet que va provocar la mort dels peixos.

Els Agents Rurals, alertats per un veí de la zona, es van traslladar a la piscifactoria, van aixecar acta dels fets i van demanar a l'empresa que un gestor autoritzat retirés les truites mortes. Ara ja s'està fent la retirada dels peixos i els agents en fan seguiment. Quan baixi el cabal actual faran més inspeccions per comprovar si hi ha truites que van saltar al riu.

Les truites de la piscifactoria no eren autòctones i tenien fins comercials. Aquestes instal·lacions es troben en una zona catalogada com a Reserva Genètica de Truita. Segons l'empresa, la piscifactoria no estava en ple rendiment, i en cas contrari, la quantitat de truites mortes hauria pogut ser molt superior. Quan les instal·lacions funcionen al cent per cent, al recinte hi ha més de 80.000 exemplars.

Les tasques de neteja i reparació faran que no puguin entrar més truites a la piscifactoria, malgrat que estava previst que els pròxims dies s'hi encabissin les que han de repoblar rius pallaresos.
 
El temps d'adequar les instal·lacions serà de mesos i els responsables de l'empresa calculen que com a mínim no es podrà tornar a obrir fins al setembre. Pel que fa als danys, encara s'estan avaluant. Mentrestant, ja hi ha hagut reunions amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) per poder fer les obres necessàries per poder-los reparar.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació