Diumenge, 28 d'abril de 2024
Os bru

Recupera el documental «El No a l'Ós» de Vanesa Freixa i Pepe Camps

El film és una crònica sobre els problemes que ha comportat la reintroducció de l'os bru al Pirineu

Pallars Digital Pallars Sobirà | 19 de juny de 2023 a les 10:09
Portada del documental de Vanesa Freixa i Pepe Camps | El No a l'Os
Els govern francès, juntament amb els governs de Catalunya, l'Aragó i Navarra, van decidir amb caràcter d'urgència, i, per tant, sense dur a terme cap procés de participació amb els habitants del Pirineu, reintroduir exemplars d'os bru l'any 1996. La causa: la seva imminent extinció en aquestes terres.

Gairebé 30 anys després, els resultats d'aquest procés comencen a manifestar-se als territoris afectats. La població d'ossos va augmentant, així com la seva presència al Pirineu català i francès. Els atacs passen a ser d'esporàdics a habituals, transformant la gestió que s'havia fet a les muntanyes transhumants. Aquests canvis generen conflictes de més o menys virulència, i l'os acaba sent la punta de l'iceberg d'una problemàtica molt més profunda que toca de ple a la governança del món rural.

El documental El No a l'Ós sorgeix de la necessitat personal dels seus directors, Vanesa Freixa i Pepe Camps, d'entendre un conflicte territorial que afectava a la seva comarca, el Pallars Sobirà, i alhora a les dues vessants del Pirineu.

El documental ha guanyat el premi especial Mountain Wilderness del Torelló Mountain Film Festival (2021), així com una menció especial al Festival Interncional Espiello XIX (2022). El No a l'Ós és una producció de la productora LeChamps amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat.

 Fes clic aquí per veure el documental El No a l'Ós


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació