Dissabte, 27 d'abril de 2024
incendis

Alerta per una campanya forestal difícil per la sequera i l'estrès «sense precedents» dels boscos

El parc de Bombers de Tremp incorpora un helicòpter bombarder per fer front a la campanya d'estiu, que enguany s'allarga fins el 30 de setembre

Pallars Digital Tremp | 17 de juny de 2023 a les 09:25
Imatge de la presentació, a Tremp, de la campanya forestal al Pirineu | Bombers
Els Bombers de la Generalitat afronten una campanya forestal "difícil" per la sequera acumulada i la situació d'estrès dels boscos. Així ho han alertat els Bombers aquest divendres des del parc de Tremp durant la presentació de l'operativa prevista per aquest estiu al Pirineu. Per aquesta situació "complicada", i com és habitual en els períodes més intensos de l'estiu, els Bombers han reforçat el seu dispositiu per fer front als incendis forestals

Enguany, la campanya forestal està marcada pels tres anys de sequera acumulada que ha generat un estrès als boscos "sense precedents". Aquest fet, sumat amb l'elevada temperatura i l'acumulació de biomassa seca als boscos, fa que la càrrega de combustible disponible per cremar sigui elevada. Tot i la pluja d'aquestes darreres setmanes, segons els Bombers, "continuem amb un dèficit hídric i correm el risc d'entrar en una situació d'incendis forestals fins ara desconeguda al país i en la història del cos de Bombers".

A causa d'aquesta situació, enguany s'afronta la campanya forestal com una de les més difícils dels darrers anys. Per això, el Departament d'Interior ha avançat l'inici formal de la campanya forestal a l'1 de juny, i l'ha allargat fins al 30 de setembre. A més, també fa una ampliació d'efectius i recursos, i a la Regió d'Emergències de Lleida -que inclou l'Alt Pirineu i Aran- s'incorporen nou Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i 48 Ajudants d'Ofici Forestal (AOF) al dispositiu habitual de 284 bombers funcionaris i 558 bombers voluntaris

Una altra de les novetats és la incorporació al parc de Bombers de Tremp d'un helicòpter bombarder, que ajudarà a afrontar amb garanties la campanya d'estiu a la zona. En total, per afrontar la campanya forestal a Catalunya, els Bombers disposaran de 35 mitjans aeris, 10 dels quals depenen del Ministerio de Transición Ecológica y el Reto Demográfico. També amplien, per aquesta campanya forestal, les capacitats de suport amb ús de drons en els incendis forestals. 

Per últim, també es reforcen els sistemes de comandament en cas de simultaneïtat d'incendis forestals i les activitats de coordinació prèvia i d'inici de campanya amb el conjunt d'operadors: Mossos d'Esquadra, Agents Rurals, Agrupacions de Defensa Forestal, Tècnics de Boscos (Departament d'Acció Climàtica), i representants de consells comarcals.

La climatologia juga en contra


Les pluges de les darreres setmanes han reduït el risc d'incendi immediat i la valoració dels Bombers sobre com avançarà la campanya dependrà de les properes pluges d'aquest mes de juny. Ara mateix les precipitacions actuals no resolen la situació, i es parla d'una "campanya complicada". Amb tot la situació a l'Alt Pirineu és lleugerament diferent a la de la resta de Catalunya.

Cal destacar que aquesta primavera ja sumem 30 mesos de sequera a causa d'una pluviometria per sota del normal, que se suma a temperatures per sobre de la mitjana, i episodis d'entrada de vent amb humitats relatives baixes. Tots aquests fets climatològics adversos han produït un increment del risc. Els Bombers fan una crida a la prudència i a la col·laboració ciutadana per evitar qualsevol ignició. Recordem que nou de cada 10 incendis són causats directa o indirectament per les persones.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació