Dimecres, 24 d'abril de 2024
Meteorologia

​Així funcionaran els nous avisos de calor nocturna i diürna del Meteocat

El Servei Meteorològic de Catalunya avisarà del perill de temperatures extremes per un sol dia encara que no hi hagi onada de calor

Arnau Urgell i Vidal Pallars | 8 de juny de 2023 a les 09:43
Imatge recent del pantà de Sant Antoni des del municipi de Conca de Dalt | TGE
S'acosta l'estiu i, ben aviat, començarem a patir temperatures molt altes. En aquest context, el Servei Meteorològic de Catalunya –juntament amb Protecció Civil i el Departament de Salut- han apostat per fer un canvi en la tipologia dels avisos per calor. Se'n crea un de nocturn –diferenciat del diürn- i s'apostarà per advertir de la possibilitat d'arribar a temperatures extremes un sol dia encara que no hi hagi onada de calor.

 

De tres dies a un


Les onades de calor es defineixen per la superació del percentil 98 d'una temperatura màxima durant almenys tres dies. Això provoca que els avisos no incloguin dies puntuals on es pateix una calorada molt intensa durant poques hores.

Ara, l'avís per calor només tindrà en compte un sol dia, fet que en simplificarà la comprensió. També es crea un avís diferenciat per calor nocturna, ja que cada vegada més els experts apunten a l'impacte de les mínimes tropicals (+ 20 ºC) i tòrrides (+ 25 ºC) tant en el descans com en la salut dels ciutadans. Aquest nou avís es posarà operatiu com a prova pilot i només s'activarà a les comarques del litoral i del prelitoral.

El nou concepte d'avisos per calor també s'aplicarà a l'hivern amb el fred i les temperatures mínimes. Des del Meteocat s'aclareix que quan es tracti d'onades de calor o de fred –possibilitat que aquestes temperatures s'allarguin tres o més dies- també s'explicitarà en l'avís.
 

Avís per calor


 Llindar baix (graus 1/6, 2/6 i 3/6): avís per calor intensa s'activarà quan la temperatura màxima superi el percentil 98 de la temperatura màxima diària dels mesos d’estiu.

 Llindar alt (graus 4/6, 5/6 i 6/6): avís per calor molt intensa s’activarà l’avís quan la temperatura màxima superi el percentil 98 de la temperatura màxima diària dels mesos d’estiu en més dos graus.
 

Avís per calor nocturna


 Llindar baix (graus 1/6, 2/6 i 3/6): avís per calor nocturna intensa s’activarà quan la temperatura mínima superi el percentil 98 de la temperatura mínima diària dels mesos d’estiu en alguna comarca.

 Llindar alt (graus 4/6, 5/6 i 6/6): avís per calor nocturna molt intensa s’activarà l’avís quan la temperatura mínima superi el percentil 98 de la temperatura mínima diària dels mesos d’estiu en més dos graus.
 

Avís per fred


 Llindar baix (graus 1/6, 2/6 i 3/6): avís per fred intens s’activarà quan la temperatura mínima sigui inferior al percentil 2 de la temperatura mínima diària dels mesos d’hivern.

 Llindar alt (graus 4/6, 5/6 i 6/6): avís per fred molt intens s’activarà l’avís quan la temperatura mínima estigui més de dos graus per sota del percentil 2 de la temperatura mínima diària dels mesos d’hivern.


 

Com es pot saber el percentil 98?


Els avisos de calor i de fred es basen en els percentils. Es tracta d'una mesura estadística que s'obté d'ordenar i agrupar una sèrie de dades –en aquest cas les temperatures d'estiu dels darrers 10 anys- de menor a major en 100 parts iguals.

El percentil 98 d’una estació meteorològica automàtica és el valor estadístic que deixa per sobre el 2% de les temperatures màximes diàries més altes de la sèrie estudiada. Per tant, només el 2% de dies de tota la mostra la temperatura màxima en els mesos d’estiu ha estat superior a aquest valor.
 

Percentil 98 per a les màximes d'estiu (juny-agost 2013-2022)

D'aquesta manera, per als avisos de calor diürna cal identificar el percentil 98 de la sèrie 2013-2022: per exemple 33,7 a Barcelona, 37,9 a Girona o 39,7 a Lleida-. Els avisos adverteixen a la població de la possibilitat de ser superats i, per tant, de produir-se temperatures extremes.
 

Percentil 98 per a les mínimes d'estiu (juny-agost 2013-2022)

En el cas de les temperatures nocturnes, l'avís només s'aplicarà al litoral i prelitoral. El percentil 98 de les mínimes estivals és de 25,9 a Barcelona, 23,8 a Tarragona o 23,9 a Tortosa.

 Consulta aquí els percentils 98 de màximes i mínimes estivals


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació