Dilluns, 27 de maig de 2024

La singularitat de les llistes obertes: els casos de Castell de Mur, Tírvia i Esterri de Cardós

Als municipis de menys de 250 habitants, els votants han d'escollir a qui prefereixen de totes les candidatures

Tomàs Garcia i Jordi Ubach Pallars | 8 de juny de 2023 a les 08:59
Façana de l'Ajuntament de Castell de Mur | M. Lluvich / ACN
Els municipis de menys de 250 habitants tenen una de les variants del sistema electoral menys conegudes: les llistes obertes. Al Pallars, els qui voten amb aquest sistema, entre d'altres, són els habitants de Castell de Mur. Per a Miquel López, candidat d'ERC a les eleccions del 28-M, es tracta d'un sistema "més democràtic", ja que els votants escullen les persones que prefereixen de totes les candidatures que es presenten.

En les passades eleccions municipals el van votar 72 persones i al seu número dos, Darío Albert, 73. En aquests casos, però, la diferència d'un vot és insignificant, i López serà alcalde per acord dels tres regidors de la seva llista. Un cas similar es va donar a Tírvia, on també funciona el sistema electoral de llista oberta. Allà, la persona amb més vots ha estat la tercera de la llista d'ERC, Antoni Grau, que va obtenir 84 vots, per davant del número u, amb 56 vots.
 

Miquel López i Darío Albert, número u i dos de la llista d'ERC a Castell de Mur. Foto: M. Lluvich / ACN


Tanmateix, Grau no serà alcalde perquè la resta de candidats escollits aposten pel qui ha quedat en segona posició. En aquest sentit, ha confessat que els electors han expressat la seva opinió i ha quedat clar qui desitjaven que governés al municipi. Tot i això, diu que haver rebut la majoria dels vots no es traduirà en el fet que sigui el proper alcalde. Els altres tres representants d'Esquerra donaran el seu vot a Joan Farrera, alcalde des del 1999, perquè continuï al capdavant del consistori una legislatura més.
 
A les llistes obertes dels municipis que tenen entre 101 i 250 habitants s'escullen cinc regidors. Les candidatures poden presentar una llista de fins a cinc persones i els electors en poden votar un màxim de quatre. No es tracta d'un vot a la llista, sinó individual a cada candidat.

Darío Albert, candidat d'ERC a Castell de Mur, ha explicat que a les llistes obertes els electors tenen la possibilitat de combinar en la seva llista candidats de diferents candidatures i això permet votar a les persones més enllà dels partits que els donen suport. L'elector té la capacitat d'alterar l'ordre de la candidatura que el partit corresponent li ofereix o elegir candidats de diferents partits.
 

Toni Grau, tercer de la llista d'ERC a Tírvia, va ser el candidat amb més vots Foto: M. Lluvich / ACN


Al municipi de Sarroca de Bellera, els electors també voten amb el sistema de llistes obertes i el resultat ha estat del més empatat, tant a la part alta com a la part baixa de la llista. Les candidates de Junts i Compromís per Sarroca, Míriam Sant i Marta Moyes respectivament, van empatar a 42 vots. Seguides de dos regidors; un de Compromís per Sarroca (38 vots) i una de Junts (35 vots). I si es podia esperar que el cinquè regidor trenqués l'empat, no va ser així. La sorpresa va ser que a la cinquena posició es va donar un triple empat a 34 vots entre un regidor d'ERC i dos de Junts.

 
Aquest empat s'ha desfet aquest dimecres amb un sorteig al Jutjat de Tremp. La sort va estar de cara de Junts, que es va emportar el cinquè regidor, Gemma Soler. La composició municipal, doncs, ha quedat així: Junts amb tres regidors i Compromís amb dos regidors. Ara, el pròxim 17 de juny, els cinc regidors hauran de votar a la futura alcaldessa de Sarroca de Bellera, que no necessàriament ha de ser la persona més votada.
 

Municipis amb solament tres regidors

 
Per altra banda, als municipis amb menys de 100 habitants només s'escullen tres regidors. S'han de presentar candidatures amb llistes de fins a tres candidats i els electors en poden votar fins a un màxim de dos. Aquest és el cas, per exemple d'Esterri de Cardós, amb una població de poc més de setanta persones, també tenen el sistema electoral de llistes obertes.

Joel Orteu, candidat de Junts, amb 32 vots serà alcalde d'aquest ajuntament. En aquest municipi la composició municipal és tan sols de tres regidors i Orteu estarà acompanyat per altres dos companys de llista: Vicenç Juvany (16 vots) i Gerard Bosch (16 vots). Junts a Esterri de Cardós va guanyar les eleccions per majoria absoluta amb 64 vots, per davant Viu Esterri de Cardós-Acord Municipal amb 6 vots.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació