16 d'abril de 2024
camins

Territori atorga prop d'1,5 milions d’euros als consells comarcals del Pallars per al manteniment de camins municipals

Es tracta de la convocatòria anticipada per al 2023, que finançarà accions executades entre l'1 de gener i el 31 d’octubre d'enguany

Pallars Digital Pallars | 2 de juny de 2023 a les 08:48
Uns operaris observant una carretera malmesa del Pallars, en una imatge d'arxiu | Ajuntament de Baix Pallars
El Departament de Territori ha resolt concedir sis milions d'euros en subvencions als consells comarcals de les zones considerades de muntanya i al Conselh Generau d'Aran per actuacions de millora i manteniment de camins municipals de la xarxa veïnal i rural. D'aquesta xifra, gairebé 1,5 milions seran per als consells comarcals del Pallars. En concret, 759.480 per al del Jussà, i 648.600 per al Sobirà.

Es tracta de la convocatòria anticipada per al 2023, que finançarà accions executades entre l'1 de gener i el 31 d’octubre d'enguany. Les ajudes s'emmarquen en les polítiques de muntanya del Govern per garantir el bon estat de la xarxa d'accés als nuclis de les nou comarques de muntanya i de l'Aran. L'any 2022, aquestes van passar d'estar dotades amb 2,5 milions a fins a sis milions d'euros i, enguany, el Departament de Territori ha mantingut l'esforç pressupostari.
 
La línia de millora i manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural és una eina més per a garantir l'equitat territorial i la millora de les condicions de vida dels veïns i veïnes d'aquestes comarques, ajudant a fixar població i evitant el despoblament. Les polítiques de muntanya engloben diverses línies de subvencions adreçades a la millora de la mobilitat, i l'any passat van sumar prop de nou milions d'euros.

Una orografia i clima particular

 
Les comarques de muntanya es caracteritzen per tenir molts quilòmetres de vials municipals, amb uns costos de manteniment elevats per raons orogràfiques i climàtiques i uns pressupostos municipals insuficients per l'escàs volum de població. En aquest context, fa anys que els consells comarcals i els ajuntaments cooperen en la gestió de la xarxa de camins municipals i, sovint, aquests deleguen part de les tasques a realitzar en els consells, que disposen de més mitjans tècnics i materials.

Per aquests motius, a l'empara de la Llei d'alta muntanya, la Generalitat ha mantingut sempre una política de suport als ens locals en la seva tasca d’adequació de la xarxa de camins i ha potenciat el paper dels consells comarcals com a mancomunitat tècnica de serveis i ens de cooperació.
 
En el cas de les subvencions per a la millora i manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural de titularitat municipal, s’ha resolt atorgar l'import màxim possible a cada consell comarcal, que es determina en funció de la longitud de la seva xarxa estructurant. Així, i a banda dels dos Pallars, per l'Alta Ribagorça s'han atorgat 399.840 euros, 866.400 a l'Alt Urgell, 383.280 euros a l'Aran, 616.200 euros al Berguedà, 489.120 a la Cerdanya, 544.920 a la Garrotxa, 525.120 al Ripollès i 767.040 euros al Solsonès.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació