Dissabte, 20 d'abril de 2024

Error en els resultats oficials a les diputacions: així es reparteix realment el poder provincial a Lleida

ERC mantindrà els dos diputats provincials del Pallars després que el Ministeri de l'Interior s'equivoqués en el repartiment

Roger Tugas / Tomàs Garcia Lleida | 30 de maig de 2023 a les 10:29
Un ple de la Diputació de Lleida, en una imatge d'arxiu | Diputació de Lleida
Després de proclamar-se com a vencedors a les quatre diputacions catalanes, finalment el PSC només serà primera força a la de Barcelona, segons a la de Tarragona i tercers a les de Girona Lleida. El motiu és que les dades de què disposaven els socialistes -publicades pel Ministeri de l'Interior- eren errònies.

A què es deu aquest error? Doncs els resultats que difonien les aplicacions del Ministeri de l'Interior contenien errors, per exemple, a l'hora d'agrupar els partits a nivell supralocal. Entre d'altres, com que Junts usava l'epígraf de Compromís Municipalista, el confonia amb la formació valencianista Compromís (i en mostrava el seu logotip a alguns municipis catalans). Això provocava que, a l'hora de sumar resultats a nivell de juntes electorals i atribuir-ne els representants a les diputacions, aquests càlculs no es fessin de forma correcta.

Quins han estat els resultats reals a les quatre diputacions catalanes, quins difon el Ministeri i com es van repartir el 2019?




Així doncs, a la Diputació de Lleida, en algun moment de la nit electoral s'apuntava a un empat entre PSC i ERC, però la realitat distava molt d'això, ja que hi ha guanyat Junts, amb deu representants, per davant dels republicans (8) i, en especial, del PSC (4). Els hi acompanyaran dos escons del PP i un d'Ara Pacte Local. Els republicans mantindran, això sí, els dos diputats provincials del Pallars, un de cada comarca, i que podrien ser novament els alcaldes de la Pobla de Segur i Soriguera, Marc Baró Josep Ramon Fondevilla.

En el cas de Barcelona, el PSC es va imposar, però no amb els 25 escons que li atribuïen els resultats oficials -a un de la majoria absoluta-, sinó amb 18, set per davant d'ERC i Junts. Els comuns n'obtenen cinc, el PP quatre i Vox i Tots per Terrassa, un cadascun. En el cas de Tarragona, l'aplicació del Ministeri dibuixava un empat entre PSC i ERC, però, en realitat, els socialistes empatava amb Junts..., en el segon lloc, amb vuit diputats, un per sota dels republicans. L'extrema dreta també hi ha entrat, amb un, com el PP.

Un altre error clamorós és a la Diputació de Girona, on els resultats oficials situaven el PSC com a líder en solitari, però, en canvi, és Junts qui s'ha imposat, per davant d'ERC i duplicant als socialistes. En aquest cas, la CUP hi obté dos escons, i Tots Empordà i Independents de la Selva, un cadascun.

Sigui com sigui, ERC reté el lideratge de la Diputació de Tarragona, però perd el de Lleida en favor de Junts, que repeteix com a primera a Girona. L'únic guany pel que fa primers llocs del PSC és el de Barcelona, si bé el 2019 van empatar-hi amb ERC i ara trenquen la igualada. Les dades oficials del Ministeri que van enganyar Illa, en tot cas, segueixen publicats intactes -i equivocats- al migdia de dilluns.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació