Dijous, 25 d'abril de 2024
aigua

El Pallars Jussà perd gairebé la meitat de l'aigua potable que surt dels dipòsits municipals

El principal problema, segons dades de l’ACA avançades per RAC1, són les fuites en les canonades, habituals en xarxes llargues i amb desnivells

Pallars Digital Pallars Jussà | 22 de maig de 2023 a les 12:04
Un dipòsit d'aigua potable en una imatge d'arxiu | AjCbV
El Pallars Jussà és una de les 10 comarques de Catalunya que perd prop de la meitat d'aigua potable dels dipòsits municipals. Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) avançades per RAC1, el rendiment de la xarxa d'aigua pallaresa és del 52%. Es tracta d'una situació que, en part, és causada per grans fuites a les canonades.

 
En aquest sentit, l'ACA admet que hi ha litres d'aigua "que no sap on van a parar", tant pel mal estat de les canonades, com per l'aigua defraudada, així com pels errors als comptadors. Tot plegat es combina amb l'actual greu situació de sequera i manca de pluges, que en el cas del Pallars ha situat la conca del Noguera Pallaresa en estat d'alerta.
 
D'altra banda, però, des de l'agència asseguren que aquestes grans pèrdues d'aigua són habituals en zones de muntanya i en entorns rurals. El motiu principal són els llargs traçats i els grans desnivells que han de superar les xarxes d'aigua en aquests territoris del país.

En l'altra cara de la moneda, el rendiment de les xarxes a les comarques més poblades supera el 80%. És el cas del Barcelonès, el Vallès Occident, el Maresme, el Gironès i el Tarragonès. En aquesta darrera, per exemple, és on es perd menys aigua, amb un rendiment del 88%.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació