Dimarts, 23 d'abril de 2024

Amb qui pactaran els partits a Sort després de les eleccions?

La capital del Pallars Sobirà viurà un duel a quatre on els acords poden ser claus per a governar

Tomàs Garcia Espot Sort | 22 de maig de 2023 a les 16:18
Els quatre candidats a l'alcaldia de Sort durant el debat electoral de Pallars Digital | Ariadna Cabrero
A l'espera que la ciutadania es pronunciï aquest proper diumenge, a Pallars Digital explorem quines són les aliances més factibles entre els partits que es presenten a Sort després de les eleccions municipals. Es tracta d'unes previsions fetes d'acord amb les preguntes als candidats que van participar el divendres 18 de maig al debat electoral a la capital del Pallars Sobirà.

  
Una de les qüestions va ser: En aquest cas d'assolir la majoria amb qui pactaries després de les eleccions? D'acord amb les respostes dels caps de llista de Sumem, Junts per Sort, Endavant per Sort i Gent de Poble, aquests són els pactes més probables després dels comicis, a l'espera dels resultats oficials.
 

Sumem: sumar amb tothom


Baldo Farré, actual alcalde i candidat per Sumem -la coalició entre Som Poble Fem Municipi-ERC- es va mostrar predisposat a arribar a acords amb totes les forces per tal de governar. Abans, afirmava Farré, "el que faríem seria estudiar els programes i veure quines són les forces". Tanmateix, sentenciava, "nosaltres ens diem Sumem; per tant, amb això ho dic tot". Fa quatre anys, recordem, Som Poble va aconseguir governar gràcies als vots dels dos regidors de Junts per Sort.

Junts: "No tornarem a regalar l'ajuntament"


Per la seva banda, el cap de llista de Junts, Agustí Cotonat, es va mostrar més reservat i caut a l'hora de parlar de pactes. "T'ho diré al juny perquè encara no ho sé", responia al moderador. Alhora exposava, però, que una possible aliança seria més complicada: "El que tenim clar és que no tornarem a regalar l'ajuntament i vetllarem pel millor projecte". Així mateix, assegurava que la decisió la prendrien els 14 membres de la llista.


Endavant: govern d'alternativa


Qui va tancar la porta a pactar amb Baldo Farré va ser Neus Comes. La cap de llista d'Endavant per Sort assegurava presentar-se a les eleccions "com a govern d'alternativa". Aquest fet es va poder comprovar durant el debat amb el cara a cara amb l'actual alcalde. Així doncs, si la formació no aconsegueix ser primera força, o bé si els números no els són favorables per formar una coalició diferent, "ens n'anirem a l'oposició", deixava clar la candidata.

Gent de Poble: suport a la llista més votada


Qui també formarà part de l'oposició serà Gent de Poble. Així ho va confirmar el seu cap de llista, Albert Baqueró. No obstant això, i en cas d'obtenir representació, l'agrupació d'electors donarà suport a la llista més votada "sempre i quan els nostres punts principals es tinguin en compte", apuntava Baqueró. Ara bé, el que és segur és que no entraran a l'equip de govern. "Pensem que una oposició constructiva pot fer molta feina", afegia.

  
 

Un duel a quatre amb dos clars aspirants


Si bé els resultats són una incògnita, dos dels quatre candidats despunten com a clars aspirants a ser els més votats. En primer lloc, Baldo Farré, no només perquè ha sigut alcalde durant dos anys, sinó també per l'aliança de la seva formació amb Fem Municipi-ERC (segona força l'any 2019). La seva bossa de votants podria ampliar-se, però també corre el risc de patir algun forat. Per una banda, pel desgast que comporta l'alcaldia, així com pels possibles detractors d'aquesta nova coalició, que en paraules del mateix Farré, va costar molt de construir.

En segon lloc, i precisament per la seva voluntat de ser alternativa de govern, Neus Comes també parteix com una de les favorites. La número u d'Endavant va ser qui va entrar més en el cos a cos amb Baldo Farré a l'hora de criticar la gestió de l'ajuntament pallarès. D'altra banda, la "transversalitat" de la llista -que sumarà, però, pel PSC al consell comarcal i a la diputació- pot atraure el vot (potencialment d'esquerres) al municipi descontent amb l'equip de govern.

Cens total:1.578
Escrutat100,00%
Vots comptabilitzats:1.23478,20%
Abstencions:34421,80%
Vots nuls:151,22%
Vots en blanc:252,05%
PartitVots%Regidors
SP47438,88%5
FEM-ERC-AM36329,78%3
JxCat24720,26%2
PSC1109,02%1
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació