Dissabte, 4 de maig de 2024
emprenedoria

​Un jove emprenedor de Talarn elabora pasta amb la varietat antiga de blat forment

Iban Campos, guanyador del premi Jove Emprenedor del Pallars Jussà, conrea el cereal, elabora el producte i el comercialitza

Pallars Digital Talarn | 15 de maig de 2023 a les 08:17
Iban Campos mostra un sarpar de blat forment i un altre de pasta elaborada | ACN / M. Lluvich
El blat forment és una varietat antiga que fa uns anys es va recuperar al Lluçanès per fer-ne pa, però també es pot consumir de d'altres maneres com el blat escairat o fer-ne cervesa. Ara, l'Iban Campos, un jove de Talarn, conrea aquest cereal per fer-ne pasta. Del blat que va obtenir la temporada anterior, uns 3.500 quilos, n'acabarà elaborant uns 2.400 de pasta.

Macarrons o tallarines són algunes de les varietats que elabora amb la farina resultant d'aquest cereal que es caracteritza pel seu baix contingut en gluten. Aquest jove pallarès ha dit que no coneix cap altre obrador que faci pasta amb blat forment i ha detallat que el seu pròxim repte és fer galets amb aquesta varietat antiga de blat.

Iban Campos sembra el blat forment a les finques familiars de Casa Miravet, el recull i el porta a la farinera per transformar-lo en farina. De la farina resultant en fa la pasta, que ell mateix comercialitza en fires i mercats o en algun comerç del Pallars Jussà. D'aquesta manera tanca tot el cercle de la producció. L'elaboració de la pasta la va fent setmanalment en funció de les demandes del mercat.

Per Campos, tornar a conrear blat forment ha estat com tornar als orígens i fer el que ja es feia antigament al Pallars. Però el valor nutritiu d'aquesta varietat de cereal va ser el que va fer decantar el jove emprenedor per sembrar blat forment amb l'objectiu final de fer-ne pasta, una varietat de més qualitat i millor digerible.
 

Iban Campos mostra un sarpar de blat forment i un altre de pasta elaborada. Foto: ACN / M. Lluvich


Iban Campos ha explicat que ha pogut sembrar aquesta varietat a Talarn gràcies a la tasca feta per productors del Lluçanès. Alguns agricultors de la Conca de Tremp li van adquirir llavor per plantar-ne però reconeix que són molt pocs els que planten aquesta varietat antiga a Catalunya. Aquest és un projecte personal que ha obtingut el premi Jove Emprenedor del 2022 que atorga el Consell Comarcal del Pallars Jussà.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació