Divendres, 19 d'abril de 2024
sequera

Desenes de pagesos es concentren a Lleida per exigir respostes i solucions a la situació de sequera

Unió de Pagesos avisa amb una tractorada que la situació és “greu” per la pagesia però aviat també ho serà pels sectors que en depenen

Pallars Digital Lleida | 10 de maig de 2023 a les 08:56
La tractorada d'Unió de Pagesos arribant a la subdelegació del govern espanyol a Lleida | L. Cortés / ACN
Desenses de pagesos han fet aquest dimarts una tractadora i posterior concentració per exigir respostes i solucions a la situació de sequera. La marxa ha estat convocada per Unió de Pagesos (UP) de forma simultània a altres capitals del país. En el cas de Ponent, la tractorada s’ha fet fins a la subdelegació del govern espanyol, ja que els canals d’Urgell i Segarra-Garrigues que recentment s’han tancat, són gestionats per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que depèn de l’Estat.

El coordinador d’UP a Lleida, Josep Sellart, ha avisat que la situació és "greu" per a la pagesia però que també ho serà per a la resta de sectors que en depenen. La setmana que ve es farà una altra tractorada fins a Saragossa. En el cas de Lleida, la protesta ha acabat a la subdelegació del govern espanyol, on han talat una morera morta per mostrar simbòlicament el que hauran de fer amb els abrers fruiters si no poden regar durant tot l’estiu.
 

Garrafes buides penjant del morro d'un tractor. Foto: O. Bosch / ACN

 
Inicialment, s’havia previst una trobada amb el subdelegat del govern espanyol, José Crespín, per entregar-li en mà les reivindicacions, però aquest no hi era i se li ha enviat una carta. La protesta ha finalitzat amb la lectura del manifest, on a banda de posar èmfasi en la greu situació que pateixen els pagesos i ramaders per la sequera, també s’ha criticat l’augment de la burocràcia que han de suportar amb la imposició del nou Quadern integrat d’explotació (QIE).

Tal com ja van posar de manifest en una roda de premsa dilluns, Unió de Pagesos denuncia la "manca de planificació i improvisació" de la CHE per les recents restriccions de reg a la conca del Segre, així com a la part baixa de l’Ebre. Per això, consideren imprescindible que se’ls informi, de forma totalment transparent, de la gestió que s’ha dut a terme dels recursos hídrics de la conca de l’Ebre i dels sistemes que l’integren. No entenen com a finals de la campanya de reg de l’any passat s’assegurava que la present estava garantida i ara s’ha tallat el reg. Des del sindicat acusen a les hidroelèctriques d’haver "turbinat" sense mesura per generar diners i ara no hi hagi reserves.
 
El sindicat reclama al govern espanyol mesures econòmiques urgents com ajuts directes, finançament, flexibilització de condicions d’ajuts directes i de desenvolupament rural de la PAC. També obres d’emergència per facilitar aigua que asseguri els abastaments imprescindibles per a la supervivència del bestiar i de les plantacions de fruiters. El sindicat també reclama al Departament d’Acció Climàtica mesures contra la sequera i per a la utilització d’aigües de depuradora.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació