Diumenge, 28 d'abril de 2024

Quin partit presenta més llistes al Pallars el 28-M?

Consulta on suma i on perd presència cada formació respecte les eleccions del 2019 i quines marques opten a entrar a cada ajuntament

Roger Tugas / Tomàs Garcia Pallars | 9 de maig de 2023 a les 10:10
Consulta les paperetes que trobaràs a cada municipi el 28 de maig | Adrià Costa
L'èxit o fracàs de les eleccions municipals per cada partit no se sabrà fins la nit del 28 de maig, però la confecció de més o menys llistes acostuma a ser un termòmetre per calibrar la força amb què arriben i en quins territoris poden ser més competitius. El partit que n'ha registrat més ha estat ERC, però aquesta preeminència no és homogènia a tot el país. Tal com es pot comprovar al següent mapa, és la formació que més n'ha confeccionat a 23 comarques, però Junts s'ha imposat en nou, el PSC en dues, CDA-PNA a l'Aran i en les altres set han empatat dues o més candidatures.

Quin és el partit que ha confeccionat més candidatures a cada comarca?


Clicant o clicant el cursor per cada comarca, apareix el nombre de llistes que ha registrat cada formació (apareixen aquelles amb dues o més)



Al Pallars, Esquerra Republicana presentarà llistes als 29 municipis per primera vegada en la seva història. Fa quatre anys, els republicans només van estar absents a Talarn i Conca de Dalt, municipi on mai havien concorregut. En segona posició, Junts finalment serà present en 23 municipis (12 al Jussà i 11 al Sobirà) després que la llista del partit a Talarn caigués per falta de membres durant el període de subsanació d'errors. Per la seva banda, el PSC tindrà 17 llistes el 28 de maig a les comarques pallareses, 11 al sud i sis al nord.

A quins municipis presenta llistes cada partit i en quins apareixen i desapareixen respecte el 2019?




A banda d'ERC, que augmenta la seva presència a escala comarcal i municipal, els dos altres partits principals redueixen, o bé mantenen el nombre de llistes que fa quatre anys. En el cas de Junts, en conjunt en presenta una menys respecte al 2019. Ara bé, no serà present en sis municipis on sí que va concórrer en les passades eleccions.

En contrapartida, el partit recupera candidatures en tres municipis del Sobirà (Baix Pallars, Soriguera i Tírvia). Mentrestant, el PSC manté el mateix nombre de llistes; tornarà a presentar-se a la Torre de Capdella i Gavet, però no ho farà a Lladorre.

Es presenten més o menys candidatures a cada municipi, aquest 2023 respecte el 2019?


Clicant o clicant el cursor per cada municipi, apareix apareix la xifra de llistes dels dos comicis i el nom de les que competeixen aquest any



El municipi que presenta més llistes en comparació amb el 2019 és Tremp (de 3 a 7), sent també el que més candidatures tindrà el 28-M al Pallars. També augmenten set altres municipis, mentre que en 15 hi concorreran el mateix nombre de candidatures. Finalment, cinc municipis del Pallars redueixen les candidatures respecte a quatre anys enrere. 

Així s'ha fet aquesta notícia

La informació sobre les candidatures que es presenten a cada municipi no és consultable de forma oberta enlloc, sinó que els butlletins oficials de cada província publiquen tan sols les llistes que els faciliten les juntes electorals. Ho fan, però, en format PDF. Nació va poder publicar a finals de maig mapes i dades de les candidatures de la demarcació de Barcelona perquè la Diputació va facilitar arxius en formats reutilitzables per tal de poder-los processar. Des de llavors, però, s'ha estat treballant per aconseguir transformar aquells PDF de la resta de demarcacions en informació transformable. Una feina feixuga que ha estat liderada pel responsable de SEO del mitjà, Enric Cos, sense el qual aquesta anàlisi no hauria estat possible.

No ha estat fins que s'ha resolt aquest impediment que s'han pogut fer totes les transformacions posteriors, vinculant cada llista no municipalista a un partit supralocal i comparant les dades amb les del 2019, per tal d'elaborar els mapes d'aquesta notícia. Malgrat tot, aquesta tasca d'escrapejar arxius en format PDF pot comportar errors, malgrat les comprovacions posteriors que s'hi han fet. Si detectes alguna dada del teu municipi o d'altres que calgui corregir, si us plau, fes-nos-ho saber a data@naciodigital.cat.



Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació