Dijous, 9 de maig de 2024
energies renovables

Tremp modifica el pla urbanístic per regular la instal·lació de parcs solars

Un dels canvis més importants és la reducció del nombre d'hectàrees on es poden col·locar plaques fotovoltaiques

Pallars Digital Tremp | 3 de maig de 2023 a les 10:18
Plaques solars en una imatge d'arxiu | AjSVC
L'Ajuntament de Tremp ha aprovat aquest dimarts per unanimitat la modificació inicial del pla urbanístic per regular la instal·lació de parcs solars en sòl no urbanitzable del municipi. Tal com ha explicat durant la sessió l'arquitecte Marc Pujol, s'han fet retocs en gairebé una vintena d'articles del POUM, que fan referència a la superfície màxima que han de tenir els parcs fotovoltaics, la distància d'aquests respecte als nuclis i entre les mateixes infraestructures solars per tal d'evitar grans agrupacions.


D'altra banda, també s'han modificat aquells punts relatius a les instal·lacions complementàries, com són els centres de transformació i línies elèctriques. En aquest sentit, el pla urbanístic modificat demana que les línies d'evacuació siguin soterrades. Si no fos possible, s'hauria d'aprofitar una de ja existent, o bé, en cas "molt excepcional", que es pugui desdoblar en una segona línia per garantir la distància de seguretat.
 
Segons l'arquitecte, aquests canvis d'aspecte "tècnic" no suposen una prohibició per instal·lar grans parcs solars, sinó una "regulació" per tal d'evitar l'aparició de "grans taques" molt pròximes entre elles. Aquesta reforma del POUM arriba després que el juny del 2022 l'Ajuntament de Tremp suspengués les llicències per instal·lar grans centrals solars. Una mesura endegada precisament per regular la implantació de les energies renovables al municipi.

Per la seva banda, Sílvia Romero, portaveu de Compromís per Tremp, que també ha votat a favor, ha exposat que es tracta de la modificació del pla urbanístic "més important" des que es va aprovar el 2012. A més, assegura que es tracta d'una regulació sobre els parcs solars "força complexa", tot afegint que "volem pensar que respon al que vam demanar la tardor del 2020". Tanmateix, Romero explica que els hauria agradat disposar de "més temps per treballar aquests canvis amb més profunditat".
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació