Dimecres, 24 d'abril de 2024

El Pallars té almenys dos alcaldesses assegurades de cara al 28-M

Dos candidates competiran per governar a Isona i Conca Dellà i Alt Àneu, que serà el municipi pallarès amb més dones que han ostentat el càrrec

Tomàs Garcia Espot Pallars | 2 de maig de 2023 a les 08:30
Una vara d'alcalde, en una imatge d'arxiu | Martí Albesa
El Pallars tindrà almenys dos alcaldesses assegurades a partir de les eleccions municipals del 28 de maig. Es tracta dels municipis d'Alt Àneu Isona i Conca Dellà, on dos dones caps de llista competiran en cadascun per fer-se amb la vara d'alcaldia.

 
Per una banda, Gema Tizón (Junts) i Laura Tristán (Fem Municipi) són les candidates per ser la nova alcaldessa d'Alt Àneu. Totes dos ja han sigut regidores a l'ajuntament, governat actualment per la llista independent Impuls Alt Àneu, encapçalada de Xavier Llena, que no optarà a la reelecció. 
 
Aquest municipi del Sobirà de poc més de 400 habitants, de fet, serà el que més dones alcaldesses ha escollit en tota la seva història, tres, superant Esterri de Cardós. La primera va ser Montserrat Morén (PSC), entre 2006 al 2007, mentre que Laura Arraut (CIU) va ser-ho del 2015 al 2019. El 28 de març, doncs, les urnes donaran a conèixer qui serà la tercera.

D'altra banda, la republicana Rosa Amorós i la diputada de Junts, Jeannine Abella, són les aspirants a l'alcaldia d'Isona i Conca Dellà. Amorós ja va ser la primera alcaldessa isonenca després de guanyar les eleccions l'any 2019. Abella, per la seva banda, té l'oportunitat de convertir-se en la segona batllessa consecutiva d'un municipi pallarès. Una circumstància que només s'ha donat abans a Esterri de Cardós, quan Rosa Maria Tejedor (PSC) va ser succeïda al càrrec per Maria Pilar Ubach (CIU) l'any 2011. 
 
 

En total, en aquests comicis hi haurà 20 candidates que aspiraran al càrrec d'alcaldessa al Pallars. El municipi que més en té és Tremp, la mateixa xifra que l'any 2019. A banda d'Alt Àneu i Isona i Conca Dellà, Baix Pallars també tindrà dos dones caps de llista: Anna Sentinella (Som-hi Baix Pallars) i Carlota Canut (Junts), així com Castell de Mur Llimiana.
 

17 alcaldesses en 24 anys

 
Des del 1999, any en què el Pallars va escollir la seva primera alcaldessa (Rosa Maria Pla a Vall de Cardós), les comarques pallareses han tingut un total de 17 dones que han ostentat una alcaldia. El període on n'hi ha hagut més va ser la legislatura 2003-2007, amb cinc, mentre que a la 2007-2011 i la 2011-2015, dos van governar respectivament. En les dos últimes legislatures, tres dones han assumit el càrrec en cadascuna.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació