Dilluns, 22 de juliol de 2024
sequera

Les cooperatives catalanes alerten que, sense aigua, perillen les produccions de la majoria d’aliments i demanen ajuts

La FCAC també es mostra preocupada per la disponibilitat d'aigua per a la ramaderia i pel sector de la planta viva

Pallars Digital Pallars | 25 d'abril de 2023 a les 09:50
Unes vaques a la muntanya de Llessui en una imatge d'arxiu | M. Lluvich / ACN
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la sequera i la falta d'aigua provocaran una reducció de les collites que, en algunes produccions, pot arribar a ser dràstica, fet que repercutirà sobre els preus de l'alimentació. Per sectors, parla d'una situació de risc greu per a les collites de cereals, olivera, vinya, fruita seca, arròs, fruita, i també per a la ramaderia i la planta viva.

Davant d'això, la FCAC ha reclamat a la Taula de la Sequera, celebrada aquest dilluns, que el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural defineixi línies urgents de suport a les cooperatives agràries i els seus socis per fer front al descens de la producció i la pèrdua de rendibilitat.
 
El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha afirmat que la situació excepcional de sequera afecta "la majoria de sectors agroalimentaris" d'arreu del territori, ja siguin cultius de secà o de regadiu, i que, davant d'això, "l'Administració i la societat haurien d'apostar per salvar el sector l'agroalimentari en benefici de la sostenibilitat alimentària, econòmica, social i mediambiental del país.

Situació dels sectors productius

 
Per sectors productius, les cooperatives catalanes alerten que la situació és "molt delicada" al cereal d'hivern i asseguren que hi ha cooperativistes que es plantegen segar el blat i l'ordi per a farratge perquè difícilment arribaran a collir el gra a causa de la falta d'aigua. En l'olivera, la collita 2022-2023 va ser la pitjor dels darrers 15 anys, amb una producció de 15.000 tones d'oli d'oliva quan mai s'havia situat per sota de les 20.000 tones i, des de la FECAC indiquen que si no hi ha precipitacions, la pròxima collita també es veurà afectada.

Així mateix, asseguren que si no plou abans d'un mes, la previsió és que la collita de vi sigui "especialment curta". Mentre, la reducció del 50% en la dotació de reg a les comunitats del Delta de l'Ebre "capgira totalment" les perspectives de la campanya d'arròs i el tancament del Canal d'Urgell tindrà un "fort impacte" en la producció dels fruiters, que només tindran autoritzat el reg de supervivència dels arbres de manera que es pot perdre tota la collita. A banda, estan elaborant les previsions pel que fa a la collita de fruita seca, que en el cas de l'ametlla es produeix majoritàriament a finques de secà.
 
D'altra banda, les cooperatives afegeixen que els sectors ramader i lleter estan preocupats per la disponibilitat d'aigua de boca per als animals a les granges i per l'escassedat de farratge. Finalment, tambe alerten que l'estat d'excepcionalitat a gran part del territori català amb prohibició de regar zones verdes i jardins -excepte regs de supervivència d'arbres o de plantes- posa la planta viva en una situació "especialment complicada".


Altres notícies que et poden interessar
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació