Divendres, 19 d'abril de 2024
Castellers

Els Malfargats de Pallars culminen el seu gran repte i es consoliden com a colla castellera

Els castellers pallaresos obtenen la camisa groga a Guissona després de descarregar els tres castells de sis i un pilar de quatre

Jordi Ubach i Tomàs Garcia Tremp | 24 d'abril de 2023 a les 11:06
Els membres de la colla celebrant la important fita aconseguida a Guissona | Malfargats de Pallars
Ja és oficial. Els Malfargats de Pallars són colla castellera amb totes les de la llei. Aquest dissabte els castellers pallaresos han fet història a Guissona, aconseguint fer-se amb la camisa groga, color que d'ara endavant els identificarà com a colla. Tot plegat, després de descarregar tres castells de 6 pisos i un pilar de quatre, el darrer repte que tenien pendent per assolir l'anhelada fita, que van poder celebrar diumenge a Tremp durant la diada de Sant Jordi.

El 22 d'abril, doncs, durant la celebració del 16è aniversari dels Margeners de Guissona, la colla padrina dels Malfargats, els pallaresos van començar amb un pilar de 4, i després van optar per un 3 de 6, que ja havien descarregat aquesta temporada. Posteriorment, a la segona ronda van fer el 3 de 6 amb agulla, el primer de la seva història, i en tercera ronda van consolidar l'estructura del 4 de 6, descarregat enguany per tercera vegada. A la ronda final, els Malfargats ja van poder mostrar amb el pilar de quatre el color groc que lluiran a partir d'ara.

 
 
En declaracions a Pallars Digital, la cap de colla dels Malfargats de Pallars, Anna Gironella, ha mostrat la seva satisfacció per l'objectiu aconseguit, ja que feia cinc anys que el perseguien. "Ha sigut molt complicat", exposa, tot i que afegeix que enguany "vam començar bé la temporada, i no esperàvem fer dos castells a la primera actuació fora de casa, però un mes més tard ja hem fet tota l'actuació".

Aquesta primera fita va tenir lloc fa un mes, també a Guissona, quan els Malfargats van protagonitzar una jornada apoteòsica, coronant dos castells, el 3 de 6 i el de 4 de 6, per primera vegada en la seva història durant la diada de la seva colla padrina, els Margeneres de Guissona

 
"Estem molt contents", continua Gironella. La cap de colla explica que "en un projecte així hi ha passat moltíssima gent durant cinc anys, i que s'ha deixat moltes hores intentant fer colla i cohesió per aconseguir aquest objectiu; molta gent s'ha tornat a motivar". Tot plegat, ha sigut una autèntica odissea, ja que al Pallars no hi havia tradició castellera, i molta gent es troba disseminada, i molts, a més, començaven des de zero.
 

Què suposa ser colla castellera?


L'actuació d'aquest dissabte, doncs, suposa un abans i un després per als Malfargats de Pallars. Què significa el seu pas de colla en formació a colla castellera amb tots els ets i uts? En primer lloc, els pallaresos podran participar en moltes activitats de les altres colles a les quals abans no tenien accés. D'altra banda, també tindran ple dret a la coordinadora de castells, així com a les assegurances i ajuts. "És tot una bola", afirma Anna Gironella. 
 

Exhibició dels Malfargats a Tremp, aquest diumenge, durant la diada de Sant Jordi. Foto: Jordi Ubach


D'altra banda, un dels aspectes més visibles serà el color groc que ben aviat podran lluir a les seves camises allà on vagin. "S'estan cosint", explica la cap de colla, que avança que "pel 14 de maig o al juny potser ja les podrem lluir". Tot i l'eufòria, els Malfargats toquen de peus a terra i asseguren que volen seguir fent història i assolir reptes. Per això, continuaran assajant cada dimecres a les 19:30h al pavelló del Casal de Tremp i els divendres a les 21h a l'edifici del Cub de la ciutat.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació