Divendres, 19 d'abril de 2024
espoli

Denuncien dos persones al Jussà per espoli de fòssils i per extracció de mineral dins del Geoparc Orígens

La recollida d'aquests materials està regulada i totalment prohibida en un espai protegit, i les sancions poden superar els 3.000 euros

Jordi Ubach / Tomàs Garcia Pallars Jussà | 21 d'abril de 2023 a les 08:42
Imatge del material comissat pels Agents Rurals | Agents Rurals
Els Agents Rurals han denunciat dos persones, una per espoli de fòssils, i l'altra per extracció del mineral epidota dins del Geoparc Orígens, al Pallars Jussà. L'actuació, que s'ha donat a conèixer aquest dijous, ha tingut lloc en el marc d'una sèrie inspeccions a diferents espais d'interès geològic de la comarca.
   
Una de les actuacions ha tingut lloc al jaciment de Casterner de les Olles, a tocar del pantà ribagorçà d'Escales, malgrat es trobi dins el terme municipal de Tremp. Segons ha explicat a Pallars Digital el cap comarcal dels Agents Rurals al Pallars Jussà, Miquel Arilla, "es tracta del jaciment d'epidota més important de tot el Pirineu" i és molt visitat per espoliadors, la majoria francesos, que "extreuen el mineral i el venen per Internet". El jaciment es troba dins del Geoparc Orígens i de l'espai d'interès natural Alta Vall de Serradell-Terreta-Serra de Sant Gervàs.

Pel que fa a l'espoli de fòssils, l'actuació ha tingut lloc al terme municipal d'Isona i Conca Dellà, tot i que en aquest cas se sospita que l'acció era recreativa. Malgrat no existeixi una intencionalitat expressa, tal com expliquen des del cos, l'extracció de restes paleontològiques, com ara els fòssils, així com l'extracció de minerals estan regulades i totalment prohibides en un espai protegit. En aquests casos, de fet, les sancions poden superar els 3.000 euros.

Buscar metall està prohibit


Arilla també ha explicat que una altra infracció que és força comuna al Pallars Jussà és la recerca de metalls mitjançant detectors. "Històricament hi han hagut molts espolis, però molta gent desconeix que està totalment prohibit". El cap dels Agents Rurals explica que a la comarca s'han arribat a trobar monedes d'or de l'època romana i també s'ha espoliat molt material de la Guerra Civil, considerat també patrimoni.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació