Divendres, 19 d'abril de 2024
llibres

L'activista Vanesa Freixa reivindica el retorn al camp amb «Ruralisme. La lluita per una vida millor»

En el seu nou llibre, la pallaresa defensa que és l'opció més intel·ligent "davant el col·lapse al que ens aboquem com a societat"

Pallars Digital Pallars | 18 d'abril de 2023 a les 11:41
L'autora viu amb la seva família en una borda centenària del Pallars Sobirà | Ara Llibres
L'activista i escriptora pallaresa Vanesa Freixa (Rialp, 1977) torna a l'escena editorial amb Ruralisme. La lluita per una vida millor (Ara Llibres). Una clara reivindicació de la vida al camp i a la muntanya, que l'autora defensa com "l'opció més intel·ligent de supervivència i adaptació al col·lapse al qual ens aboquem com a societat".

"Sense pràcticament adonar-nos-en, vam desconnectar del món rural amb la idea de no tornar-hi més. Amb el temps, hem confrontat la ruralitat i la urbanitat en uns termes molt simplistes: hem associat el camp i les muntanyes a unes pràctiques antigues marcades per la precarietat i l’aïllament, i les ciutats amb la modernitat, el benestar i la comoditat, que ha exterminat, però, tot allò que ha considerat antic, inservible i lent", assegura.
   
Fa anys, Vanesa Freixa va decidir establir-se amb la família i un petit ramat d’ovelles en una borda centenària del Pallars Sobirà. En aquest llibre, emotiu i vital, encoratjador i vibrant, encén la flama de debats fonamentals "per despertar consciències i moure’ns a l’acció".

Exposa que "de la simplicitat sorgeixen les grans certeses". "Habitar en un espai tranquil, lluny dels sorolls estridents, de les relacions supèrflues i de les olors perfumades artificialment et fa partir d’un espai més net, menys domesticat, més serè". 
 
Dedicada també a la creació artística i a la divulgació i generació de pensament crític sobre la ruralitat, Freixa defensa al seu llibre que "no soc pastora, ni il·lustradora, ni activista, ni escriptora, ni dinamitzadora". "Però alhora, matisa, sí que tinc una mica de tot això. Soc de muntanya, pallaresa. Filla de lloc petit, on viu poca gent. Filla de casa el Ros."


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació