Dijous, 25 d'abril de 2024
llum

Alós d'Isil porta 15 anys sense rebre la factura de la llum i ara Endesa vol cobrar-la

El motiu és que la companyia que la subministrava va fer fallida, i ara l'Ajuntament d'Alt Àneu, l'EMD i l'empresa estan negociant quin és el deute que caldrà abonar

Tomàs Garcia Espot Alós d'Isil | 14 d'abril de 2023 a les 13:26
El poble d'Alós d'Isil en una imatge d'arxiu | Ajuntament d'Alt Àneu
Fa 15 anys que els veïns del poble d'Alós d'Isil no paguen la llum perquè encara no han rebut cap factura. El motiu, tal com avança Segre i ha confirmat a Pallars Digital l'alcalde d'Alt Àneu, Xavier Llena, és la fallida de l'empresa que subministrava l'electricitat a aquest nucli. Des d'aleshores, tot i que la llum s'ha continuat proveint, els rebuts no s'han emès, i ara Endesa reclama que es pagui tot el que s'ha consumit durant aquests anys.

Per tal de resoldre aquest conflicte, l'Ajuntament d'Alt Àneu i l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) d'Alós i Isil han iniciat negociacions amb l'empresa. De moment, però, no està clar quina és la xifra que caldrà abonar. Xavier Llena exposa que no tenen una valoració del deute, i assegura que Endesa els en demanava un amb "preus de morosos". "No hi ha res tancat", assenyala.

En aquest sentit, explica que l'ajuntament té previst pagar el consum pendent de quatre d'acord amb el preu de la tarifa que té contractada amb l'Associació de Municipis de Catalunya. Malgrat la disputa, afirma, l'alcalde, el subministrament no corre perill de tallar-se, ja que "el poble és petit i el consum és molt baix", apunta.

A l'espera que es regularitzi la situació, l'EMD ha venut durant aquest mes la xarxa de distribució a una empresa del Pirineu després que la licitació quedés deserta en diferents ocasions. Amb aquesta venda, a banda de "treure un rendiment de l'estructura", tal com afirma Xavier Llena, Alós d'Isil també espera poder saldar part del deute amb Endesa. Així mateix, l'empresa adjudicatària es farà càrrec de la conservació de les línies, un cost fins ara assumit per l'administració local.

Per la seva banda, i a l'espera que es regularitzi la xarxa de distribució, Endesa també s'ha mostrat disposada a resoldre el conflicte, alhora que confia que el municipi assumirà les factures pendents. En aquest sentit, des de l'empresa asseguren que es facilitarà el pagament, ja sigui amb fraccionaments com amb ajornaments.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació