Dimarts, 23 d'abril de 2024
geoparc

Quatre escoles de l’àmbit del Geoparc Orígens investiguen el ric patrimoni de la zona

És el tercer any que es desenvolupa el programa educatiu "Investiga.edu", on els alumnes aprenen sobre patrimoni d’interès de l’entorn de les escoles

Pallars Digital Pallars | 14 d'abril de 2023 a les 08:48
Alumnes de l'Escola Valldeflors de Tremp realitzant una activitat del programa | Geoparc Orígens
Quatre escoles de l'entorn del Geoparc Orígens participen per tercer any a l'Investiga.edu, un programa que es basa en el disseny i la realització de projectes de recerca escolar al voltant de patrimonis com la geologia, la paleontologia i l’arqueologia. Es tracta de l'Escola Els Raiers de la Pobla de Segur, l'Escola Miret i Sans d’Organyà, l’Escola Sant Climent de Coll de Nargó i l’Escola Dosrius de Camarasa.

Els seus alumnes investiguen restes arqueològiques i paleontològiques que es localitzen dins de l’entorn del Geoparc. Així, per exemple, els de l'Escola Els Raiers investiguen la cova de les Llenes, al municipi de Conca de Dalt, mentre que l'alumnat de cicle superior de l’Escola Dosrius treballa les icnites de Santa Maria de Meià de Camarasa.
 
Mentrestant, l’escola d’Organyà centra la seva recerca en jaciments com els dinosaures de Coll de Nargó, i l’escola d'aquest mateix municipi, el jaciment arqueològic de la Senyora de les Muntanyes de Montanissell. Tots dos centres formen part de la seu del Campus d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona a Coll de Nargó.

El programa educatiu d’investigació que treballen des de les aules consisteix en tres fases. Una primera fase inicial on es fan preguntes del propi jaciment a partir de rèpliques de restes arqueològiques o imatges del jaciment; la segona on es realitzen tallers específics per respondre aquestes preguntes i la tercera, una fase de difondre els resultats de la seva recerca.
 
Aquest programa incorpora també, gràcies a la col·laboració del Geoparc Orígens, intercanvis entre centres educatius. En aquest sentit, el passat octubre l’escola de Camarasa va desplaçar-se a Tremp per visitar l’Escola Valldeflors i conèixer els seus projectes i l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc. Paral·lelament, el proper 25 de maig, dins la Setmana dels Geoparcs Europeus, està previst un intercanvi entre les escoles de Coll de Nargó i Organyà a Dinosfera per compartir els seus projectes d’investigació.

El programa educatiu Investiga.edu està impulsat pel Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona i compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la ciència y la tecnologia del Ministerio de Ciencia e Innovación.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació