Divendres, 26 d'abril de 2024
SANT JORDI 2023

Les principals recomanacions literàries del Pallars per aquest Sant Jordi

Amb motiu de la diada, us oferim un recull amb 15 novetats editorials amb accent pallarès, fet en col·laboració amb la Biblioteca Maria Barbal de Tremp

Tomàs Garcia Espot Pallars | 20 d'abril de 2023 a les 10:42
Una parada de llibres de Sant Jordi en una imatge d'arxiu | ACN
Un any més, amb motiu de la diada de Sant Jordi, des de Pallars Digital, i en col·laboració amb la Biblioteca Maria Barbal, us portem un recull amb les 15 principals recomanacions literàries pallareses que podreu trobar a les parades i llibreries. Per conèixer totes les novetats, podeu consultar el blog Tarter de Llibres.

1. La llarga migdiada de Déu - Pep Coll


L'última novel·la de l'escriptor de Pessonada ens trasllada a l’any 1940, en plena Segona Guerra Mundial, per viure la història d'un transportista jueu que es troba atrapat dins de l'èxode de fugitius del nazisme. Després de perdre-ho tot, comença una nova vida com a agent d’una organització clandestina  que treballa per salvar infants jueus, amagant-los a les zones rurals.

2. Al llac - Maria Barbal


En aquest recull tampoc hi podia faltar la darrera obra de l'escriptora pallaresa per excel·lència. Finalista del 6è Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any, Al llac narra la història de la Nora, una nena de dotze anys que viu l’experiència deliciosa d’anar els diumenges al llac, un indret molt bell i tranquil de colors canviants. 

3. L'arc de la perdiu - Lola Abelló


A través de les cartes del seu pare, enviades des d’un camp de concentració franquista, i de fotografies i documents del passat familiar, Lola Abelló reconstrueix la realitat silenciada de les dones que es van quedar a casa a la rereguarda del front, i que van garantir la continuïtat de la vida quotidiana, l’alegria, l’esperança i la cultura.
 

Les portades de «La gran migdiada de Déu», «Al llac» i «L'arc de la perdiu».


4. Mentre duri la flama - Jaume Albert Ollé


L'escriptor vinculat a Espui torna amb la seva tercera novel·la històrica, centrada en aquelles persones que, fugint dels nazis, van haver de travessar els Pirineus acompanyats dels "passadors", coneixedors d'unes muntanyes que sovint esdevenen traïdores. Un llibre que mostra les llums i les ombres en els camins de llibertat que arriben fins als nostres dies.

5. Ruralisme. La lluita per una vida millor - Vanesa Freixa


També arriba amb el seu tercer llibre l'activista i il·lustradora Vanesa Freixa. Es tracta d'una clara reivindicació de la vida al camp i a la muntanya, que l'autora defensa com "l'opció més intel·ligent de supervivència i adaptació al col·lapse al qual ens aboquem com a societat".

 

6. Estaon (Vall de Cardós): la radera generació pagesa - Carmen Esplandiu


Aquest és el recull de la memòria i els records de Carmen Esplandiu, nascuda a casa Cabalè d'Estaon l'any 1953 i emigrada el 1967 a Santa Coloma de Gramenet per motius professionals. "Agueta è la història des meues imatges, es que me van marcar i me vai guardar a dintre".

7. Art i creació - Mercè Amat i Goretti Pomé


L’escriptora Mercè Amat i l’artista Goretti Pomé -totes dues, a més, professores- ens conviden a capbussar-nos en un diàleg on convergeixen la paraula poètica, la vibració pictòrica i la reflexió intel·lectual. Conversen sobre quatre fases que defineixen el procés creatiu (observació, interiorització, interpretació i expressió) d'una manera molt personal i distesa des d’un marc de recerca espiritual compartit.
 

Portades de «Mentre duri la flama», «Ruralisme» i «Art i creació».


8. Mines i miners - Eva Perisé i Miquel Bailac


Un exhaustiu recull, realitzat a quatre mans per la directora del Museu Hidroelèctric de Capdella, Eva Perisé, i l'enginyer Miquel Bailac, sobre les més de 720 concessions mineres que es van demanar a la zona entre el 1833 i 1975. El llibre recorre, entre altres, la història de les diferents explotacions que van estar actives a la Vall Fosca, com per exemple la mina Eureka de Castell-estaó, la mina Solita de Peramea, o les de Sossís, Vilamitjana, Isona i Conca Dellà o Llimiana.

 

9. Charles R.N. Smith - Jordi Solà


Guanyador de l'11a beca de recerca del Pallars Jussà, Solé ens descobreix la vida d'enginyer que, durant la seva estada a Tremp des de 1940, va representar una personalitat que plena de llum dins la vida ciutadana dels foscos anys de la dictadura franquista. L'anglès dirigia les centrals hidroelèctriques del Pirineu i mostrava una modernitat en els costums i una magnificència social mai vistes al Pallars.

10. Mur al descobert - Lorena Farràs


La periodista Lorena Farràs ens porta altra gran novetat editorial d'aquest curs. A través de la mirada dels principals protagonistes de la història, Mur al descobert explica per què van ser arrencades i venudes als Estats Units les pintures de Mur, l'any 1919, i com aquests fets van suposar un punt d’inflexió en la preservació i la protecció de l’art a Catalunya. 

11. Dones de la muntanya - Federica Ravera


Novel·la gràfica que retrata, amb perspectiva de gènere, el món rural i pagès pirinenc a partir de les investigacions sobre el terreny de Federica Ravera, doctora en Ciències Ambientals, centrada a posar en valor el patrimoni ecològic i sociocultural relacionat amb la ramaderia extensiva.
 

Portades de «Charles R.N. Smith». «Mur al descobert» i «Dones de muntanya».
 

12. La mestra i la Bèstia - Imma Monsó


Setembre de 1962. Una jove mestra de vocació dubtosa i escassa capacitat de comunicació oral arriba a la seva primera plaça en una escola del Pirineu ribagorçà. Ella volia un poble, una feina i una casa des d’on veure caure la neu.
 

13. Una casa on tornar - Marta Grau


Una novel·la que gira entorn de la pressió que senten moltes dones pel que s’espera d’elles com a dones. L’Ona ha decidit no tenir fills. Però de cop i volta tota aquesta vida que li semblava tenir sota control s’esfondra quan es troba fent de mare de la filla de la seva parella.

14. Entre la llegenda i la història - Jordi Moners


Recull que aplega una quarantena d’històries agrupades en temes diversos com Castigaleu: maquis, cabaneres i menairons, bruixes, bruixots i arts màgiques; i burles i disputes entre pobles.

15. Garrotins trempolins - Conrad Muntada


Els garrotins són veritats contades amb ironia, però veritats com temples de grans; són història de fets passats, generalment de persones singulars que en aquell moment i en aquell dia concret van protagonitzar un acte tan original, tan curiós, tan simpàtic o tan estrany com per arribar a ser digne de ser recordat i cantat amb so de garrotín.
 

Portades de «La mestra i la Bèstia», «Una casa on tornar» i «Garrotins trempolins».



Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació