Dijous, 18 d'abril de 2024
patrimoni

Tremp recupera part del seu patrimoni industrial amb la rehabilitació de les adoberies

L'actuació, que ha tingut un cost de 310.000 euros, també ha recuperat l'itinerari de la Font Vella, que connecta aquesta zona amb l'alberg

Pallars Digital Tremp | 3 d'abril de 2023 a les 08:14
Unes 180 persones han assistit a la inauguració | CCPJ
El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol i l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, han inaugurat aquest passat dissabte les obres de rehabilitació de les antigues adoberies de Tremp i de l'itinerari de la Font Vella. Un projecte que l'Ajuntament de Tremp va començar a idear durant la legislatura 2003-2007 i que posteriorment va caure en l'oblit fins que la concertació amb el consell comarcal l'ha fet econòmicament viable.
 
L’actuació que s'ha fet a les antigues adoberies de Tremp també ha permès recuperar l’entorn de la Font Vella com l’espai de socialització que havia estat. L'itinerari comunica la zona de les adoberies amb els baixos de l’antic convent, actual alberg de Joventut, travessant les arcades del pont romànic de Sant Jaume tot seguint el barranc aigües avall, fins a la carretera C-1412b que porta a Vilamitjana.

Els treballs han tingut un cost de 310.000 euros, dels quals el 41% els ha aportat la Generalitat de Catalunya amb fons europeus Feder, un 21% la Diputació de Lleida i el 38% restant el propi ajuntament. L'actuació permetrà estudiar i identificar les activitats industrials que al llarg dels temps s’han dut a terme a l’entorn del barranc de la Font Vella com un escorxador, una destil·leria, un obrador de tint i els quatre edificis que aplegaven les vuit adoberies documentades des de l’edat mitjana i que van mantenir la seva activitat fins a finals del segle XIX.

Una tècnica complexa i dura


Aquest projecte ha permès recuperar l’adoberia més gran, de titularitat municipal. A la planta baixa s'hi poden veure encara les instal·lacions amb què es duia a terme la complexa tècnica de l’adobat tradicional, mentre que la primera planta s’ha reconvertit en un nou espai obert a la ciutat. Aquest espai connecta la ciutat amb un tram del redescobert i conegut com “camí ral de muntanya” i també amb el camí que condueix cap al riu Noguera Pallaresa.

Uns espais que s’entenen com un patrimoni industrial que mostra el paisatge productiu que va marcar una manera de fer i de viure al llarg dels segles d'un gran nombre de famílies dels municipis de Tremp i també de Talarn, donat que fins el 1956 el barranc de la Font Vella va marcar el límit entre aquests dos municipis. 

A l’acte d’inauguració, que ha comptat amb l’actuació musical de la cantautora Itsasgorak i amb un petit refrigeri, també hi ha participat Josep Lluís Sirvent, net i besnét d’adobers trempolins, que ha fet memòria de les vivències dels seus avantpassats recordant la duresa amb què duien a terme la seva feina. 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació