Dissabte, 20 d'abril de 2024
patrimoni

Gavet de la Conca vol consolidar i fer visitable el Castelló Sobirà de Sant Gervàs

L'ajuntament ha aprovat el projecte, que costarà més de 220.000 euros i estarà finançat parcialment pel Departament de Cultura

Tomàs Garcia Espot Gavet de la Conca | 24 de març de 2023 a les 11:56
Imatge aèria del Castelló Sobirà de Sant Gervàs | Ajuntament de Gavet de la Conca
L'Ajuntament de Gavet de la Conca vol que el Castelló Sobirà de Sant Gervàs pugui ser visitable en un futur pròxim. Per aquest motiu, aquest dimecres ha aprovat en ple un projecte per consolidar aquesta fortalesa medieval, catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), com a primer pas abans de poder-la obrir al públic. 

Tal com ha explicat a Pallars Digital el seu alcalde, Xavier Badia, els treballs consistiran en diverses actuacions d'emergència: reforçar i consolidar les ruïnes i l'estructura del recinte per evitar que caiguin pedres; delimitar i excavar la muralla per buscar la porta d'accés, així com netejar de vegetació el lloc per facilitar-hi l'entrada. Les obres tindrien un cost de més de 220.000 euros, la meitat dels quals estaran sufragats pel Departament de Cultura.
 
La resta, confirma Badia, anirien a càrrec de la Diputació de Lleida -que encara ha de donar el sí al projecte-, com també dels fons Leader de la Unió Europea. Segons detalla l'alcalde, està previst treure a concurs les obres abans de l'estiu. A banda de les tasques de restauració, el projecte també contempla un estudi d'aquest conjunt medieval, i l'inici d'una nova campanya d'excavacions a l'interior de la fortalesa.

 
A banda del propi castell, que data del segle XI, el jaciment de Castelló Sobirà també destaca per les restes d'un poblat establert al voltant de la fortalesa. En aquest sentit, Xavier Badia ha volgut assenyalar que aquest aspecte fa únic el castell i el diferencia de la resta que hi ha a la comarca, com per exemple els de Mur o Llordà.

De fet, quan van finalitzar les darreres excavacions, el juliol del 2022, la doctora Marta Sancho, directora de la campanya, va recalcar el "potencial excepcional del Jussà en patrimoni medieval" gràcies a edificacions com la de Sant Gervàs. A més, va recordar que la inversió en aquest jaciment tindria "una repercussió exponencial a la comarca".
 
El poblat a redós del Castelló Sobirà va entrar en decadència a partir de finals del segle XIII, i tot sembla indicar que al segle XIV ja es trobava en estat d'abandonament. Durant la presentació dels resultats de la darrera campanya arqueològica, de fet, ja es va apuntar la possibilitat que aquestes restes poguessin ser visitables en un futur, com previsiblement acabarà passant.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació