1 de 10
salut

L'atenció primària del Pallars incorpora nous higienistes dentals

La seva incorporació suposa l'inici del desplegament gradual de la Llei d'atenció pública de salut bucodental de 2020

Dos higienistes dentals atenent una pacient | Salut
per Pallars Digital, Pallars | 21 de març de 2023 a les 10:21 |
El Departament de Salut encara la recta final del desplegament de la figura dels higienistes dentals en totes les àrees bàsiques de salut (ABS) de Catalunya, entre les quals les de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran. Així, des de finals de l'any passat, quan es va començar a implantar aquest nou rol en l'atenció primària, ja s'han incorporat els cinc higienistes previstos al Pirineu, i 16 dels 19 que es contemplen a la Plana.

La seva incorporació suposa l'inici del desplegament gradual de la Llei d'atenció pública de la salut bucodental de 2020 i una de les accions recollides al Pla de Salut de Catalunya 2021-2025. Aquests professionals s'integren a les unitats d'odontologia, formades fins ara per odontòlegs d'atenció primària i comunitària i tècnics auxiliars en cures d'infermeria, i es comença així a ampliar la cartera de serveis, augmentant les activitats preventives dirigides a la comunitat i millorant el seguiment de les malalties bucodentals en grups de risc.
 
En concret, aquest nou servei es destina de manera gradual primer a infants de fins a 14 anys, mares gestants, població amb discapacitat, pacients sota determinats tractaments sanitaris i persones en risc de vulnerabilitat social. Per a Carol Soca, higienista dental assignada a les ABS de Tremp i El Pont de Suert, el seu paper és "fonamental per prevenir trastorns bucodentals i conscienciar la població, ja que hem detectat molta manca d'informació al respecte". En aquest sentit, recorda que "l'educació i els hàbits saludables són fonamentals per evitar problemes i malalties posteriors, i mantenir unes dents fortes i sanes".

Coincideix amb ella Dolors Gabandé, higienista dental de l'ABS Balàfia-Pardinyes-Secà de Sant Pere, que es mostra convençuda que "és molt important inculcar als més menuts les tècniques que ajudin a tenir una bona salut oral, i d'aquesta manera reduir posteriors patologies associades amb la boca, les dents i les genives".

La classe social influeix en la percepció de la salut bucodental

 
L'Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) de l'any 2021 posa de manifest que el 67,5% de la població adulta, de 15 anys o més, valora la seva salut bucodental com a positiva, indicant que té un estat bo o molt bo de les seves dents i genives. A la Regió Sanitària Lleida aquest percentatge s'eleva fins a un 69,9% i a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran arriba al 71,4%. Ara bé, l'Enquesta evidencia també una gradient de desigualtat segons la classe social i el nivell d'estudis. És a dir, les persones de classe social més afavorida i les que tenen estudis universitaris fan una valoració més positiva en comparació amb aquelles de classe menys afavorida i les que tenen menys estudis.

En els menors de 15 anys, la valoració positiva de l'estat de salut bucodental és del 86,2%. Per regions, a Lleida és del 88,6% i al Pirineu, del 84,9%. També s'observen diferències segons el nivell d'estudis dels progenitors i es constata de nou que és pitjor la valoració de la salut bucodental dels infants de famílies amb estudis primaris o sense estudis.
 

Un any amb referents de benestar emocional als CAP

 
La incorporació dels higienistes dentals se suma a la introducció de nous rols professionals a l'Atenció Primària que s'està duent a terme en el marc del Pla d'enfortiment i transformació de l'Atenció Primària i Comunitària. En aquest sentit, ara es compleix un any de la implementació amb èxit del desplegament dels referents de benestar emocional, que han estat 20 a Lleida i cinc al Pirineu.

Durant aquest any, s'ha comprovat que el Programa de benestar emocional ha estat una palanca i un facilitador per activar, de nou, la salut comunitària a l'atenció primària a Catalunya, des d'on s'han liderat el 72% de les activitats comunitàries. En aquest sentit, a la Regió Sanitària Lleida, uns 2.400 usuaris s'han beneficiat de l'atenció dels referents de benestar emocional, que durant aquest temps, han dut a terme gairebé 700 activitats, entre grupals i comunitàries. Al Pirineu, han estat gairebé un miler els usuaris i les activitats, 430.
 


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació