Divendres, 19 d'abril de 2024

El respecte que brilla per la seva absència i la indiferència d'uns quants: cap a on anem?

Article d'opinió de mossèn Josep Eliüd Arias Pimentel, rector de la Pobla de Segur

Opinió Pallars | 10 de març de 2023 a les 11:04
Imatge de l'interior de l'església Verge de Ribera de la Pobla de Segur | Arxiu
Senyor director,

El passat dimarts, 07 de març de l’any en curs, a plena llum de dia, davant la mirada perplexa o de desafecció pel patrimoni d’unes quantes persones del poble, va tenir lloc a l’església de la Pobla de Segur el robatori del Sagrari, lloc en el qual els catòlics tenim la reserva del Santíssim. Una peça de més de 70 anys que recentment havia estat restaurada.

El robatori el va fer un individu que des de feia uns quants dies voltava pel poble pidolant diners a tothom. Cal aclarir que aquest subjecte no és de la Pobla i que segons comentaris de la gent, des de feia uns quants dies estava a l’àrea vacacional del municipi junt amb altres persones acompanyades amb gossos.

Per suposat, la comunitat catòlica de la Pobla de Segur, junt amb el Rector i el vicari, ens sentim ofesos, indignats, ferits en les nostres creences, conviccions i principis. No entenem per què hem arribat fins aquest punt, i ens preguntem si és que el respecte pels altres i les seves conviccions han desaparegut del món. Ens costarà molt refer-nos d’aquest atemptat contra la nostra identitat cristiana i el nostre patrimoni, però confiem en Aquell que ens va dir: "sereu jutjats, perseguits, vexats... manteniu-vos ferms fins al final". I això és el que farem.

Un altra realitat que fa molt de mal a la comunitat, és la indiferència, la desafecció o la manca de solidaritat de la gent davant un fet com aquest. Com és possible que veient que un individu que no és del poble, amb una vestimenta dubtosa, sostrau de l’església una peça daurada i de gran volum, no es truca als Mossos d’Esquadra o a la Guàrdia Civil per comunicar el que està passant? Això no s’entén. Què ens està passant? És tant alta la quota de passotisme, de desinterès pels altres, de manca de compromís, de cuidar-nos els uns als altres, que ens està buidant de la riquesa de l’esser humà, del ser català, pallarès i de poblatà?

Tanmateix hem de dir que la quota de por per la manca de seguretat al nostre poble creix cada cop més. Sembla ser que la tranquil·litat i seguretat de les quals gaudia el poble es van perdent dia rere dia. I què cal fer? Potser les autoritats municipals hauran de dir i fer quelcom més per recuperar aquests valors preuats del nostre poble i que afegien un plus en la nostra qualitat de vida.

Cuidem-nos els uns als altres, protegim-nos mútuament, no deixem que els valors, tradicions i conviccions que van significar tant pels nostres avantpassats i per a molts homes i dones de bé, del nostre avui, no siguin entelats, humiliats, agredits per la indiferència, la negligència d’uns quants.

El sagrari va ser recuperat gràcies al treball dels Mossos d’Esquadra. La peça està molt malmesa, tant que costarà molt recuperar el seu esplendor. Confiem i comptem amb la col·laboració de les persones de bon cor que vulguin donar-nos el seu suport.

Des de i en la Parròquia, malgrat aquest greuge, continuarem acompanyant processos de creixement i suport humà, espiritual i social, a la catequesi, a les celebracions, als més necessitats des de Càritas, al jovent i a la gent gran.

Gràcies per llegir-nos.

Josep Eliüd Arias Pimentel
Rector de la Pobla de Segur
 
 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació