Divendres, 26 d'abril de 2024
patrimoni

Baix Pallars es planteja tornar a produir i comercialitzar sal a les salines de Gerri

L'Ajuntament està redactant un estudi sobre el brollador d'aigua salada que definirà el futur d'aquest producte al municipi i la seva qualitat

Pallars Digital Gerri de la Sal | 8 de març de 2023 a les 08:48
Imatge de les salines de Gerri de la Sal | A. Lijarcio / ACN
Baix Pallars s'està plantejant tornar a produir i comercialitzar el seu producte més icònic: la sal de Gerri. Així ho ha apuntat la seva alcaldessa, Anna Sentinella, que explica que a finals d'any es disposarà d'un estudi del brollador d'aigua salada, ara en fase de redacció, que definirà el futur d'aquest producte elaborat durant segles a les salines del poble.

L'estudi ha de marcar les possibilitats de la producció de sal al municipi, tot donant resposta a preguntes sobre la salinitat del brollador, l'afectació de la sequera al cabal de la font, o la viabilitat de cara fer una producció de tipus comercial. 

 
De moment, una salina del municipi continua operativa gràcies a l'entrega de dos veïns del poble, la Maria Dolors Morgó i el Xavier Farré, que l'any 2008 van decidir restaurar un d'aquests mítics espais. El treball que s'està redactant, doncs, haurà de dictaminar si tindrà sentit produir sal i comercialitzar-la o se'n farà únicament com a testimoni d'un passat i per mantenir la tradició
 
Aquesta iniciativa s'emmarca en la recent inauguració de les obres del Reial Alfolí de Gerri, seu del Museu de la Sal. Els treballs han consistit en la instal·lació d'un ascensor per garantir l'accessibilitat a totes les plantes de l'edifici, així com en l'adequació del pati interior, que permet l'entrada dels visitants a la botiga. Ara, amb les obres de millora enllestides, des de la direcció del museu confien a arribar a un públic més nombrós, a més d'ampliar la programació d'activitats.
 

La directora del museu, Aroa Yagüe, i l'alcaldessa de Baix Pallars, Anna Sentinella, al renovat Museu de la Sal de Gerri. Foto: A. Lijarcio / ACN


En aquest sentit, Anna Sentinella ha explicat que a finals d'any, si tot va bé, també passarà a ser un museu registrat de la Generalitat. L'alcaldessa de Baix Pallars ha dit que aconseguir aquesta fita ha de servir per reconèixer l'edifici de l'Alfolí i homenatjar als saliners i salineres de Gerri de la Sal, que, segons ha destacat, han marcat la història del municipi i la comarca.
 

​El Museu de Gerri de la Sal

 
El Reial Alfolí, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 1995 i que data del segle XVIII, mostra com es treballava la sal al salí i la seva manipulació fins a la comercialització. La directora del museu, Aroa Yagüe, ha posat en valor peces com ara l'empaquetadora, que veu com la més emblemàtica de l'edifici, a més de les bàscules amb què pesaven la sal que entrava al magatzem.

Pel que fa a la visita a l'equipament, aquesta consta de dues parts. Així, a la planta baixa de l'edifici es pot fer un passeig per les sales de l'antic magatzem de l'Alfolí, on s'explica el procés d'elaboració de la sal, les feines que s'hi duien a terme, l'emmagatzematge i el transport de la sal i la importància d'aquest producte per al poble i la comarca. Mentrestant, a la primera planta es fa un recorregut per la importància de la sal al llarg de la història i arreu del món.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació