Divendres, 3 de maig de 2024

Sort commemora i reivindica el Dia Internacional de les Dones

L'Ajuntament va organitzar un acte institucional i tres col·lectius populars del Pallars es van concentrar a la plaça de l'església de Sort

Pallars Digital 10 de març de 2014 a les 08:46
La capital del Pallars Sobirà també va organitzar el dissabte diferents actes institucionals en motiu de la commemoració del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones.
 
El programa d'actes institucional va començar a les 17h amb la lectura del manifest institucional a càrrec de l'alcalde, Llàtzer Sibís, i la senyora Imma Gallardo, 2a tinent d'Alcalde i cap de l'Àrea de Benestar Social i Associacionisme. Enguany el lema de la commemoració ha estat 'Igualtat per a les dones, progrés per a tothom', i en el manifest s'ha fet èmfasi en la feina duta a terme per l'Institut Català de les Dones en el 25è aniversari de la seva creació.
 
A continuació es va procedir a penjar a la façana del Casal de Gent Gran, antic Centre Republicà del poble, el llaç violeta en què aquestes darreres setmanes hi han treballat les dones del poble en el marc de la iniciativa 'Labors per la igualtat', que ha tingut per objectiu recordar les dones víctimes de violència de gènere.
 
L'acte va cloure amb la projecció del film 'Tierra de hombres', que narra una història real de progrés laboral femení en en un entorn laboral dominat per una visió antiga i patriarcal de la masculinitat que les noves generacions posen en entredit.
 
A més, en un recés de l'acte es va dur a terme l'entrega de premis del II Concurs de Microrrelats de Dones, el primer premi del qual ha recaigut en la senyora Maria del Carme Alern i Vilaroca, de Cerdanyola del Vallès, amb el treball 'Els mòbils de l'àvia'; el segon premi ha estat per Núria Guixa Boixareu, de la Pobla de Segur, amb el treball La dona moixó, i el Premi Jove ha recaigut en Martí Òdena Trujillo, de Montardit de Baix.
 
Aquest programa d'actes ha estat organitzat pel Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l'Ajuntament de Sort en coordinació amb l'Institut Català de les Dones i amb el suport del Departament de Benestar Social i Família, l'Associació de Jubilats Sant Feliu de Sort i comarca, l'Associació Centre Social Casa Xorret, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i la Discoteca Rock-Dur, i té encara continuïtat aquesta nit amb el sopar de la Dona Treballadora que s'ha organitzat a Rialp.
 
Acte paral·lel de la CUP, Arran i l'Ateneu La Pigassa
 
A la mateixa hora, una trentena de persones de fins a tres col·lectius del Jussà i el Sobirà com són la CUP Pallars, l'Ateneu La Pigassa i Arran Pallars Sobirà, es van concentrar a la plaça de l'església de Sort. Junts van llegir diversos manifests de rebuig a la contrareforma de l'avortament, al sistema patriarcal i capitalista, i les eines que aquest utilitza, l'explotació i la dominació de la dona.
 
La concentració va finalitzar al crit de "Hem de ser lliures per decidir. Hem de ser desobedients per lluitar. I hem de ser feministes per guanyar! Visca el dia internacional de les dones treballadores! Visca el 8 de març!".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor