Divendres, 26 d'abril de 2024
patrimoni

Gerri de la Sal inaugura les obres de rehabilitació del Reial Alfolí

L'edifici, seu del Museu de la Sal, ha millorat l'accessibilitat amb la instal·lació d'un ascensor i adequant el pati interior

Pallars Digital Gerri de la Sal | 3 de març de 2023 a les 08:39
Les diveres autoritats congregades davant l'edifici del Reial Alfolí de Gerri | Ajuntament de Baix Pallars
Gerri de la Sal ha inaugurat aquest dijous les obres de remodelació de l'edifici del Reial Alfolí, actual seu del Museu de la Sal. Les actuacions han consistit en la instal·lació d'un ascensor per garantir l'accessibilitat física a totes les sales de l'edifici i en l'adequació del pati interior de l'Alfolí. Amb aquesta remodelació, promoguda pel Departament de Cultura, l'Ajuntament del Baix Pallars i l'Incasòl, es vol impulsar l'ús públic d'aquest espai i potenciar el desenvolupament cultural i econòmic del territori.

Les obres del pati han inclòs la desbrossada de vegetació i brutícia, i la creació de dos nivells per permetre l'accés de manteniment i l'estada dels usuaris de la botiga del Museu. En total, els treballs de rehabilitació han tingut un cost de més de 103.400 euros, dels quals prop de 88.000 corresponen a la Generalitat i 15.635 al consistori baixpallarès.
 
En l'acte inaugural hi han participat la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; l'alcaldessa de Baix Pallars, Anna Sentinella; la directora de l'Incasòl, Elisabet Cirici; el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull; el director dels Serveis Territorials d'Educació a l'Alt Pirineu i Aran, Ramon Jordana; el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isus; així com diversos alcaldes de la comarca i membres del Geoparc Orígens.
 

L'alcaldessa de Baix Pallars, Anna Sentinella (a la dreta), durant la inauguració dels treballs. Foto: Geoparc

 
L'Alfolí (antic magatzem de sal) i les salines fan del poble de Gerri de la Sal un notable indret patrimonial de Catalunya. El Museu de Gerri de la Sal, centre d'interpretació de l'activitat salinera, és un espai singular de degustació i venda de productes autòctons de qualitat, i sales aptes per albergar qualsevol acte social i cultural. El Reial Alfolí va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) l'any 1995, i data del segle XVIII. Mostra com es treballava la sal al salí i la seva manipulació fins a la comercialització.

La visita al museu consta de dues parts. La planta baixa de l'edifici és un passeig per les sales de l'antic magatzem de l'Alfolí, on s'explica el procés d'elaboració de la sal, les feines que s'hi duien a terme, l'emmagatzematge i el transport de la sal i la importància d'aquest producte per al poble i la comarca. A la primera planta es fa un recorregut per la importància de la sal al llarg de la història arreu del món. El Museu de Gerri de la Sal forma part del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), una xarxa de 26 museus que expliquen la industrialització al nostre país.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació