Diumenge, 14 de juliol de 2024
emergències

La primera prova d'alerta d'emergència arriba a la majoria de mòbils pallaresos amb retard

Protecció Civil assegura que al voltant d’un 14% dels ciutadans no han rebut el missatge

Pallars Digital Pallars | 1 de març de 2023 a les 09:05
Text de la prova d'alerta que han rebut els mòbils del Pallars | ACN
Una alarma ha sonat als mòbils del Pallars aquest dimarts al migdia en la primera prova feta per Protecció Civil a Catalunya per alertar de possibles emergències. L'alerta però, ha arribat més tard del previst -quan passaven 25 minuts de les 11h del matí- i no ha sonat en tots els dispositius. El subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha informat que hi ha hagut problemes tècnics quan l'avís s'ha fet simultàniament a tot el territori lleidatà i que, en canvi, sí que ha funcionat quan l'alerta s'ha enviat per comarques. 

Un cop fet l'enviament, un total de 1.200 ciutadans de la província de Lleida han respost l'enquesta per comprovar si s'ha rebut o no el missatge. El 86% (1.027) han respost que han rebut el missatge, mentre que el 14% (173) han respost que no l'han rebut, tot i que algunes de les respostes s'han rebut des de fora del territori on es feia la prova, expliquen des del Govern.
 

​Gent "encuriosida" per l'alerta de Protecció Civil a la Pobla de Segur

 
A la terrassa del bar situat a la plaça de l'arbre de la Pobla de Segur, hi ha hagut veïns que no han rebut el missatge i d'altres que l'han rebut dos cops. També hi havia gent que desconeixia que s'enviaria una alerta per part de protecció civil i s'han mostrat sorpresos en rebre l'alarma. De fet, el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells, ha explicat que hi ha hagut gent que ha trucat al 112.
 

Dos veïns de la Pobla de Segur en el moment de rebre l'alerta al mòbil. Foto: ACN


La subdirectora de Protecció Civil, Imma Solé, ha recordat que després de la demarcació de Lleida, es faran més proves a la resta de Catalunya. Concretament el 12 d'abril es farà a Tarragona, Terres de l'Ebre i el Penedès; el 27 d'abril a la Catalunya Central i Girona i el 31 de maig a la demarcació de Barcelona.

De la informació del conjunt d'observadors (policies locals, mossos d'esquadra, associacions de voluntaris de protecció civil municipals, tècnics de protecció civil municipals i comarcals, tècnics d'empreses de distribució distribuïts en zones muntanyoses, tècnics d'empreses ferroviàries...) que han informat a la sala del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT i que eren distribuïts pel territori es desprèn que el missatge s'ha rebut en tots els punts de la geografia, fins i tot en zones muntanyoses amb poca cobertura.
 
Amb tot, hi ha hagut zones amb bona cobertura i que, en el mateix espai, alguns telèfons han rebut l'alerta i d'altres no. També hi ha hagut casos en què el missatge s'ha rebut dues vegades, primer en versió català-castellà i posteriorment en català-anglès, quan només n'haurien d'haver rebut un en funció de la configuració del dispositiu. Aquestes proves serviran també per comprovar si els usuaris de totes les operadores telefòniques reben els missatges o hi ha alguna situació que es pot millorar.
 

La prova d'alerta ha agafat per sorpresa a diversos ciutadans pallaresos. Foto: ACN


El telèfon 112 ha atès fins les 12 del migidia un total de 203 trucades de ciutadans que volien informació relativa a la prova o bé que no sabien que es duia a terme avui. D'aquestes, 94 (47%) s'han fet des del Segrià, 28 des de la Noguera, 18 des de l'Urgell i 14 des de la Val d'Aran. Per municipis, des de Lleida se n'han fet 72, des de Balaguer, 11; des de Tàrrega, 9; des de Naut Aran, 6; des de Vielha, 6 i des d'Albesa, 5.

Es tracta de la primera de les quatre proves que es realitzaran a tot el territori català per donar a conèixer entre la ciutadania el sistema d'alertes de Protecció Civil a la població. La tecnologia en què es basa aquest nou sistema d'alertes és coneguda com a cell broadcast i permet enviar el missatge a tots els mòbils que es trobin en l'àrea de cobertura de determinades antenes que se seleccionen en funció d'on es vol alertar la població. Per tant, tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin a la zona escollida reben aquest missatge, que s'envia en català, aranès (únicament al territori aranès), castellà i anglès. També el reben els telèfons que, en la franja horària d'enviament del missatge, estiguin de pas per la zona on es vol alertar la població.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació