Dissabte, 15 de juny de 2024
Dis la teva!

El Pirineu, el gran oblidat dels pressupostos d’ERC, PSC i Comuns

Article d'opinió de Jordi Fàbrega i Jeannine Abella, diputats de Junts al Parlament de Catalunya

Opinió Pallars | 28 de febrer de 2023 a les 11:37
Jordi Fàbrega i Jeannine Abella, de Junts per Catalunya | Junts
Senyor director,

Equilibri territorial, discriminació positiva i equitat territorial són conceptes que des del Pirineu no ens cansarem de reivindicar, perquè creiem fermament que per lluitar contra el despoblament i aconseguir el repoblament necessitem la implicació de tot el país. Si creiem en el Pirineu de les persones, i no en un Pirineu que sigui el pessebre de Catalunya, necessitem oportunitats i serveis. Un territori que representa el 20% de la superfície de Catalunya, però on no vivim ni l’1% de la població necessita que el Govern hi cregui i hi inverteixi.

Aquests pressupostos de la Generalitat, que la conjuntura econòmica han permès que siguin expansius, era una excel·lent oportunitat per demostrar que es creu i s’aposta pel Pirineu. Doncs ERC amb els seus socis del PSC i els Comuns, ens han abandonat. Un cop més s’han oblidat del Pirineu.

Les xifres que ho demostren són molt clares. Els pressupostos del 2022 del conseller Giró s’elevaven a 38.139 milions d’euros, amb una inversió directa als territoris de 1.501 milions d’euros, dels que 44,1 milions d’euros eren pel Pirineu. Els pressupostos del 2023 de la consellera Mas, s’eleven a 41.025 milions d’euros, amb una inversió directa als territoris de 1.801 milions d’euros, dels que 42,3 milions són pel Pirineu. És a dir, amb 3.000 milions més de pressupost, 300 milions més d’inversió directa als territoris, el Pirineu rebrem gairebé 2 milions menys que l’any passat. El que hauria de ser una oportunitat per la discriminació positiva, s’ha convertit en una manca d’inversió desacomplexada. Menys, per què som pocs?

Perquè aquests pressupostos s’han oblidat, per exemple de Comiols, de la L-500 entre Pont de Suert i Caldes de Boí, del Reg de la Conca de Tremp, de l’edifici docent d’INEFC Pirineus a la Seu d’Urgell, de la Unitat Docent d’Infermeria del Pirineu, de l’atenció residencial a la nostra gent gran, de la millora en accessos a nuclis habitats (com la Terreta), de l’heliport nocturn per les emergències sanitàries a l’Alt Ribagorça, de l’Institut Escola de Bellver de Cerdanya i de la Regió d’Emergències del Pirineu Occidental, entre molts altres temes cabdals pel nostre Pirineu. Aquests i molts altres projectes que han de millorar la qualitat de vida al nostre Pirineu, oferir millors serveis i dotar-nos d’oportunitats per tal de poder desenvolupar el nostre projecte de vida a casa nostra.

Des de Junts per Catalunya hem presentat al projecte de pressupostos d’ERC, PSC i Comuns un total de 65 esmenes per a la vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran, que representen el 8,4% de la inversió proposada per a tota Catalunya. Esmenes que recullen tots aquests projectes oblidats i molts altres.

La votació de totes aquestes esmenes ofereix l’oportunitat a ERC, PSC i Comuns de millorar uns pressupostos que s’obliden del Pirineu. Si ho fan demostraran que aposten per una Catalunya sencera on el Pirineu no només hi té un paper testimonial. Des de Junts per Catalunya ho tenim clar, per això no volem aquests pressupostos que ens condemnen a l’oblit, per això treballem per millorar-los.

Jordi Fàbrega i Sabaté
Jeannine Abella i Chica


Diputats de Junts al Parlament de Catalunya
 
 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació