Dissabte, 15 de juny de 2024
recerca

Dos treballs de recerca del Pallars guanyen el «Premi Càtedra TIM» de la UdL

La Vall de Siarb i la Vall Fosca han estat els camps d'estudi dels dos guardonats, Gemma Miquel i Xavier Gras

Pallars Digital Lleida | 27 de febrer de 2023 a les 10:10
Imatge de l'entrega de premis als autors dels treballs | UdL
Un treball de final de grau (TFG) sobre els antics camins de la Vall de Siarb i un de final de màster sobre la recuperació patrimonial de la Vall Fosca han estat guardonats per la Càtedra de Turisme Interior i de Muntanya de la Universitat de Lleida (UdL) en la primera edició dels seus premis als millors TFG i TFM que patrocina la Diputació de Lleida amb un total de 600 euros.

Es tracta del TFG titulat Recuperació i documentació dels antics camins del vescomtat de Vilamur (vall de Siarb) entre els segles XVI - XIX, de la graduada en Història Gemma Miquel, i del TFM La recuperació patrimonial de la Vall Fosca com a element turístic excepcional, de Xavier Gras. Amb aquests premis la càtedra vol reconèixer els millors treballs de recerca de l'alumnat universitari que tinguin com a aspecte principal el turisme a les terres d'interior i de muntanya de la demarcació de Lleida amb l'objectiu de potenciar-lo.


Gemma Miquel ha documentat l'evolució dels camins que van articular les dinàmiques socials, migratòries, agràries i comercials internes de l'antic vescomtat de Vilamur a partir dels treballs de l'època de Francisco Zamora o Onofre Timbau com també de vestigis cartogràfics. Per la seva part, Xavier Gras, s'ha centrat en projectes turístics de recuperació patrimonial com el de l'Hospital de Cartró de Capdella, amb un procés de participació ciutadana en marxa, i el ja consolidat de la història de la hidroelectricitat al Parc Nacional d'Aigüestortes i el seu entorn.

Gras conclou que aquest model de turisme de proximitat, sostenible, i respectuós amb el medi, els agents del territori, la població de la Vall i la implicació de l'administració és no només viable sinó que pot esdevenir un motor de desenvolupament econòmic. Els treballs han estat tutoritzats per Oscar Jané Checa (UAB) pel que fa al TFG, i per Montserrat Salvà Caterineu (Universitat de Barcelona) pel que fa al TFM.

Els guardons han estat lliurats per la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, i pel director de la càtedra i degà de la Facultat de Dret, Economia i Turisme, Eduard Cristòbal en el marc d'una jornada de noves tecnologies aplicades al turisme que organitza anualment la facultat i que enguany ja passa per l'onzena edició.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació