Diumenge, 21 de juliol de 2024
emergències

El sistema d’alertes urgents als telèfons mòbils es provarà al Pallars el 28 de febrer

La prova del sistema d’alertes de Protecció Civil es realitzarà entre les 11h i les 13h i hi haurà tres o quatre enviaments

Pallars Digital Pirineu | 24 de febrer de 2023 a les 08:30
Imatge de la presentació del nou sistema d'alertes aquest dijous a Tremp | Protecció Civil
El pròxim 28 de febrer entre les 11h del matí i les 13h el Pallars serà un dels territoris on es realitzarà la primera de les quatre proves d'enviament massiu d'un missatge per donar a conèixer entre la ciutadania el sistema d'alertes de Protecció Civil a la població. Aquest és un sistema que permetrà avisar la població a través dels telèfons mòbils en cas d'emergència greu com un terratrèmol, un confinament o qualsevol urgència que requereixi seguir unes instruccions clares i precises entre la població.
 
El sistema està en marxa a Catalunya des de l'1 de febrer, quan la Generalitat va assumir-ne la competència un cop l'Estat va acabar el desenvolupament tecnològic de l'eina que permet enviar un missatge a tots els telèfons mòbils que es trobin en una zona concreta. El missatge que es rep no es tracta d'un SMS, és un missatge emergent de text acompanyat d'un so molt estrident que no finalitza fins que l'usuari prem una tecla.

El missatge que es distribuirà el dia 28 indica que és un missatge de prova per difondre aquest sistema de missatgeria. Es tracta d'una eina que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. La tecnologia en la que es basa és coneguda com a cell broadcast i permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l'àrea de cobertura de determinades antenes que es seleccionen en funció d'on es vol alertar la població.

Per tant, el dia 28 de febrer, tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin a la demarcació de Lleida rebran aquest missatge, que s'enviarà en català, aranès (únicament al territori aranès), castellà i anglès. També el rebran, doncs, els telèfons que en la franja horària d'enviament del missatge, passin per aquest territori, encara que sigui de pas, per exemple, un viatger per carretera o tren que travessi Lleida camí d'un altre territori.

Eina molt útil en cas d'emergència greu


La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha destacat durant la presentació del sistema a Tremp aquest dijous que es tracta d'una "eina innovadora i molt útil en cas d'emergència greu en la que calgui donar instruccions concretes a la ciutadania i ens permetrà arribar al màxim de població en el mínim temps possible".

A banda de la demarcació de Lleida el proper dia 28 de febrer, la resta de proves es realitzaran el 12 d'abril a les comarques de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Penedès; el 27 d'abril a les comarques de Girona i la Catalunya Central; i el 31 de maig a les comarques de Barcelona.

Per tal de facilitar tota la informació sobre aquest sistema d'alertes, s'ha habilitat una pàgina web amb tot el que cal saber: des de quins telèfons reben aquestes alertes de forma automàtica i un tutorial pel cas que calgui configurar-lo -en el cas dels telèfons més antics-, també hi ha un document de preguntes freqüents per aclarir tots els dubtes sobre el nou sistema.


Altres notícies que et poden interessar
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació