Divendres, 19 d'abril de 2024
toponímia

L'Ajuntament de Rialp qualifica d'«absurda» la petició del Senat de canviar de nom

L'alcalde, Gerard Sabarich, afirma que mai ha rebut cap petició dels veïns perquè el municipi es passi a dir "Rialb"

Tomàs Garcia Espot Rialp | 23 de febrer de 2023 a les 10:59
L'accés al consistori de Rialp, en una imatge d'arxiu | Ajuntament de Rialp
L'Ajuntament de Rialp ha qualificat d'"absurda" la sol·licitud del Senat perquè el municipi passi a anomenar-se Rialb, tal com estableix la normativa recollida per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). En declaracions a Pallars Digital, el seu alcalde, Gerard Sabarich, ha explicat que amb aquesta petició es genera "un problema que no existeix" i que "hi ha coses més importants".

D'altra banda, el batlle ha assegurat que al poble "no hi ha debat" sobre aquest tema, i que en els 16 anys que porta com a alcalde, ningú no li ha transmès cap petició perquè s'efectuï aquest canvi de nom. "No pensem fer res perquè cap veí ha mostrat inquietud", ha afirmat. 

Sabarich, doncs, s'ha refermat en les declaracions fetes l'agost del 2019, quan va declarar que no canviarien l'actual topònim, reconegut com a oficial per la Generalitat l'any 1989. Respecte a la petició del Senat, feta pel senador de Més Compromís, Carles Mulet García, l'alcalde ha demanat "que es dediquin a fer coses més importants i no busquin problemes on no n'hi ha"

En l'escrit presentat a la cambra alta espanyola s'apunta que mantenint aquest topònim, Rialp estaria incomplint la llei de memòria democràtica del 2022. El motiu és que Rialp va ser la fórmula utilitzada durant el franquisme. Tanmateix, la realitat és una altra: si bé el nom amb "b" final (Rialb) va ser oficial des de 1933 a 1938, mai no es va utilitzar de facto durant aquest període. 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació