Dijous, 25 d'abril de 2024
finançament

El ple del Consell Comarcal del Pallars Jussà reclama a la Generalitat un millor finançament

En una carta a la consellera d'Economia exposa que el retard en els pagaments també provoca dificultats als ens comarcals

Pallars Digital Tremp | 23 de febrer de 2023 a les 08:10
La moció ha estat aprovada per unanimitat al ple | CCPJ
El ple del Consell Comarcal del Pallars Jussà ha aprovat per unanimitat una moció impulsada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) en què es reclama a la Generalitat i al govern espanyol modificacions legislatives que estabilitzin i regulin el finançament dels consells comarcals a Catalunya.

Aquesta reivindicació va en la línia de l’escrit que el consell comarcal ha tramés a la consellera d’Economia, Natàlia Mas, on també es fan constar les dificultats que generen els retards en els pagaments per part de la Generalitat de les partides compromeses i executades per part de l’ens comarcal.

Aquests endarreriments en el cobrament de les diferents subvencions i convenis, exposa el consell, provoquen falta de liquiditat, i en conseqüència dificultats de gestió i retards en els pagaments a proveïdors. En aquest sentit, la moció aprovada pel ple recorda que els consells comarcals no tenen un finançament propi i depenen dels convenis amb administracions supracomarcals, bàsicament la Generalitat. En el cas del Pallars Jussà, aquesta dependència és del 87% del total del pressupost.

El Consell Comarcal del Pallars Jussà té aquest 2023 un pressupost de 14,4 milions d’euros. En els darrers anys, la comarca s’ha situat en 21a posició en pressupost total d’entre els consells comarcals de Catalunya tot i ser la 36a comarca en població. Segons el president del consell, Josep Maria Mullol, "mantenim aquesta activitat amb molts d’esforços per part de tothom, i revertir l’endèmic retard en el pagament de les administracions supracomarcals seria de gran ajuda".

D'altra banda, en els darrers anys s’ha incrementat la delegació de competències del Govern amb els consells comarcals per la prestació de determinats serveis bàsics. A més, la crisi econòmica dels darrers anys, juntament amb la pandèmia i la crisi energètica de preus ha donat com a resultat un infrafinançament per garantir els serveis propis i els delegats. Per aquest motiu, el Consell Comarcal del Pallars Jussà demana a la Generalitat que hi hagi un increment de la dotació del Fons de Cooperació als Consells Comarcals mentre no hi hagi les modificacions legislatives a Catalunya i a l’Estat que garanteixin un finançament adequat i estable pels Consells Comarcals.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació