Dissabte, 4 de maig de 2024

Tremp acull l'acte commemoratiu del Dia Internacional de les Dones a l'Alt Pirineu

La jove atleta trempolina, Laia Resa, ha estat l'encarregada de llegir la Declaració Institucional del Govern

Pallars Digital 7 de març de 2014 a les 16:05
Tremp ha estat la ciutat encarregada d'acollir aquest matí l'acte commemoratiu del Dia Internacional de les Dones a la regió de l'Alt Pirineu i Aran. Un esdeveniment que s'ha programat arreu del territori català i que serveix per reivindicar la lluita de la dona per la seua participació juntament amb l'home al camp del treball i a la societat en general.
 
A l'acte hi han assistit la coordinadora de l'Institut Català de les Dones a Lleida, Carme Castelló; el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Joan Ubach; l'alcalde de Tremp, Víctor Orrit i Lluís Segalàs com a representant de la Delegació Territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran. Tots han coincidit en destacar el caràcter reivindicatiu d'aquest dia, que se celebrarà demà, per tal de combatre una xacra que per desgràcia encara és present en la nostra societat.
 
Durant l´acte s´ha presentat el curtmetratge "Centenari accés de les dones a les universitats", una cinta d´animació, dirigida per Florence Henrard i realitzat pel Centre Dolors Piera d´Igualtat d´Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida, que fa un recorregut sobre la presència de els dones a les universitats  abans i després de l'aprovació de la Reial Ordre de 8 de març de 1910, per la qual es permetia l'accés de les dones a la universitat sense la necessitat d'una autorització.
 
La jove esportista de Tremp, Laia Resa, ha estat l'encarregada de llegir la Declaració Institucional en motiu de la commemoració del 8 de Març, centrada enguany en el 25è aniversari de l´Institut Català de les Dones. Aquest text, acordat a nivell català, s'ha llegit i es llegirà a tots els actes programats arreu del país.
 
Carme Castelló  ha destacat la importància d'aquest tipus d'actes per contribuir a "visualitzar el paper de la dona i, sobretot, per evitar-ne un retrocés". En aquest sentit, Castelló creu que tot i que en els darrers anys s'ha avançat, "cal continuar lluitant perquè encara no estem on voldríem". Carme Castelló considera que la igualtat d'avui en dia és encara "una igualtat legislativa, i no de fets".
 
La coordinadora de l'Institut Català de les Dones a Lleida ha avançat que des de l'Institut s'està preparant d'ultimar el programa de 'Dona i esport', un projecte que es presentarà arreu de Catalunya aquesta primavera. Castelló considera que l'esport és "un dels àmbits de la societat on la dona està més discriminada".
 
L´acte, al qual també hi han assistit representants de les associacions de dones del Pirineu i de diferents àmbits socials, polítics, culturals i empresarials del territori, ha finalitzat amb la interpretació de les obres "Cançó de mar" i "Esbarjos" de la compositora Lluïsa Casagemas, per part de Meritxell Fortuny i Patrícia Espanyol, directora i cap d´estudis de l´Escola Municipal de Música de Tremp respectivament.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor