Dissabte, 20 d'abril de 2024
Habitatge

Neix un sindicat per defensar el dret a l'habitatge al Pallars Sobirà

L'entitat reclama un pla de xoc per aturar la pujada del preu del lloguer i regular les llicències de pisos turístics a la comarca

Tomàs Garcia Espot Pallars Sobirà | 16 de febrer de 2023 a les 11:53
Cartell d'un pis en venda | Cedida
El problema de l'habitatge al Pallars Sobirà ha impulsat diversos veïns de la comarca a crear un sindicat per defensar l'accés a aquest dret bàsic. Tal com explica a Pallars Digital un dels seus membres, Arnau Expósito, l'entitat va començar a caminar el setembre del 2022 després de copsar com arran de la pandèmia, els pisos turístics i el preu del lloguer havien crescut de manera notable.

Així, i amb la voluntat de conscienciar la població sobre aquesta problemàtica, el Sindicat d'Habitatge del Pallars Sobirà celebra reunions cada 15 dies i ja té preparat un manifest amb les seves propostes. Per altra banda, assegura Expósito, també volen contactar amb els ajuntaments de la comarca per tractar l'assumpte, i tenen previst organitzar diverses jornades.

L'Alt Pirineu i Aran, segons exposa el sindicat, "és la segona regió amb els preus d'habitatge més alts de Catalunya després de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, però amb la renda anual més baixa". Així mateix, lamenten que el Sobirà està marcat pel despoblament i la temporalitat laboral, i que el model turístic actual "prioritza el guany econòmic" per davant dels qui volen viure-hi tot l'any.

En aquest sentit, apunten que la comarca té més de 500 habitatges d'ús turístic, alguns dels quals sense llicència, així com milers de places d'hotels i càmpings, però poques opcions de lloguer anual. El nombre d'aquests allotjaments per habitant, lamenten, "és cinc vegades més alt que a Barcelona".

Per aquest motiu, el sindicat exigeix, en primer lloc, un pla de xoc per regular el preu dels lloguers a la comarca, aturant la pujada de preus i establint un lloguer màxim per característiques de l'immoble i municipi on es troba. En aquest sentit, denuncien que "fins a un 60% de contractes de lloguer il·legals", incloent-hi lloguers temporals sense contracte.

Per altra banda, també reclamen una regulació urgent de les llicències d'ús turístic, frenant la cessió de noves llicències i fent públic quants habitatges turístics hi ha a cada poble. També exigeixen mesures perquè les propietàries hagin de prioritzar el lloguer anual i no turístic. 

"Menys del 50% de l'habitatge al Pallars Sobirà és de primera residència", afirmen des del Sindicat d'Habitatge del Sobirà. Una problemàtica, declaren, que també s'hauria de solucionar amb l'aplicació de la Llei 24/2015, fent censos d'habitatges tancats i buits i executant un pla per generar habitatge públic que faciliti l'accés a qui vol viure-ho tot l'any.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació