Divendres, 19 d'abril de 2024
Dis la teva!

El regadiu de la Conca de Tremp

Article d'opinió de Sílvia Romero, diputada del PSC al Parlament de Catalunya

Opinió Pallars | 15 de febrer de 2023 a les 13:59
Sílvia Romero, en imatge d'arxiu | PSC
Senyor director,

L’agricultura té pes a la Conca de Tremp, possiblement l’única zona pirinenca en què el sector primari és un eix econòmic destacat. El poder transformador del regadiu hauria d’arribar a les 4.533 ha, promeses a començaments del segle XX per La Canadenca com a compensació territorial per la construcció de la presa de Sant Antoni. Actualment només hi ha unes 2.000 ha en servei i es troben pendents de modernitzar. Sense modernització i ampliació del regadiu, a la Conca de Tremp no podrem millorar la gestió de l’aigua, un bé que tenim i que sabem gestionar amb expertesa; s’abandonaran finques, el bosc avançarà, baixarà el valor de les finques, no es podrà diversificar la producció agrícola ni augmentar-ne la qualitat i no s’ajudarà a fixar població al territori perquè no augmentaran la renda per càpita ni els beneficis.

Al maig de 2010, el Govern de la Generalitat va aprovar el projecte ”Execució de les obres d’ampliació i modernització del reg a la zona regable de la Conca de Tremp. Clau VR-03921” i el seu finançament per part del Departament d’Agricultura. Al 2011 va començar l’execució de la primera fase de les obres, que es va aturar al 2015 per la fallida d’una de les empreses que formaven l’UTE executora i que no s’han reprès a data d’avui.

Durant 7 anys no s’havia avançat ni un mil·límetre per desencallar l’obra, fins el 12 de gener d’enguany, quan en una reunió, llargament preparada, entre alts representants de la Conselleria d’Alimentació, Acció Climàtica i Agenda Rural de la Generalitat i la Junta de l’Associació de Regants i Expectants de la Conca de Tremp es van adquirir per ambdues parts els compromisos d’actualitzar els projectes executius de l’obra -a través d’ Infraestructures.cat - i de reunir les adhesions necessàries per reprendre les obres de finalització de la Fase 1 i per continuar les fases següents -en virtut de l’avançament dels recursos previstos al Pla Economicofinancer d’Infraestructures 2020-2032.

Reprenem el camí, la necessitat i l’oportunitat s’han d’imposar per sobre d’actituds i d’interessos particulars. Portem un segle espedregant, per sobreviure i transformar, cal que modernitzem els camins de l’aigua.

Sílvia Romero Galera
Diputada del PSC al Parlament de Catalunya
 
 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació