2 de març de 2024
salut

Professionals de la salut del Pirineu es formen per fer front al consum d'alcohol en menors

L'acció forma part d'un pla pilot que comença en aquesta regió sanitària i s'estendrà posteriorment per tota Catalunya

Pallars Digital Tremp | 31 de gener de 2023 a les 08:21
Imatge d'una de les formacions | Salut
Gairebé 80 professionals de la salut del Pirineu han participat, al desembre i gener, en tres sessions de formació d'un pla pilot que ha de servir per implantar la Guia de prevenció i abordatge de consum d'alcohol en l'edat pediàtrica, adolescència i famílies. Els objectius són aprofundir i millorar les estratègies d'atenció, que els professionals adquireixin habilitats per a la prevenció i detecció precoç, així com per intervenir-hi, poder-ne fer seguiment i identificar els recursos i circuits de derivació per als casos de risc. La implementació d'aquest pla pilot començarà al febrer en aquest territori i, posteriorment, si els resultats són positius, està previst que s'extrapoli a la resta de regions sanitàries de Catalunya.

Aquesta experiència està prioritzada dins del Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals 2019-2023 i també dins del Pla de salut de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran 2021-2025. La formació estava adreçada a pediatres, professionals d'atenció primària, urgències hospitalàries i serveis d'emergències mèdiques que atenguin joves menors d’edat i ha estat dissenyada per un grup de treball multidisciplinari de professionals de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran.

Implementar la Guia ha de permetre la identificació precoç i la intervenció breu de persones en risc en serveis d'urgències hospitalàries (SUH), servei d'emergències mèdiques (SEM) i pediatria. L'estudi té dos grans blocs: la prevenció en el context de les revisions rutinàries pediàtriques o visites de joves de 15 a 17 anys al seu equip d'atenció primària i la prevenció de reincidència d'intoxicacions etíliques a partir de la intervenció per part dels equips d'urgències.

La Guia ha estat elaborada per un grup de treball liderat per la Subdirecció General d'Addicions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis víriques, en el qual també participen professionals d'atenció primària, hospitals, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), SEM (061), la subdirecció regional de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran i el CatSalut. Aquest pla es va començar a treballar abans de la pandèmia i es va presentar el passat de novembre en una jornada a la Val d'Aran sobre addicions en joves.

En aquest context es va destacar que l'alcohol és responsabilitat de tothom i que és important involucrar les famílies en la prevenció de les conductes de risc, així com establir mecanismes per facilitar la tasca assistencial com ara la coordinació i identificació dels circuits de derivació, les eines de cribratge i intervenció i el registre a la història clínica.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació