1 de 10
salut

Professionals de la salut del Pirineu es formen per fer front al consum d'alcohol en menors

L'acció forma part d'un pla pilot que comença en aquesta regió sanitària i s'estendrà posteriorment per tota Catalunya

Imatge d'una de les formacions | Salut
per Pallars Digital, Tremp | 31 de gener de 2023 a les 08:21 |
Gairebé 80 professionals de la salut del Pirineu han participat, al desembre i gener, en tres sessions de formació d'un pla pilot que ha de servir per implantar la Guia de prevenció i abordatge de consum d'alcohol en l'edat pediàtrica, adolescència i famílies. Els objectius són aprofundir i millorar les estratègies d'atenció, que els professionals adquireixin habilitats per a la prevenció i detecció precoç, així com per intervenir-hi, poder-ne fer seguiment i identificar els recursos i circuits de derivació per als casos de risc. La implementació d'aquest pla pilot començarà al febrer en aquest territori i, posteriorment, si els resultats són positius, està previst que s'extrapoli a la resta de regions sanitàries de Catalunya.

Aquesta experiència està prioritzada dins del Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals 2019-2023 i també dins del Pla de salut de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran 2021-2025. La formació estava adreçada a pediatres, professionals d'atenció primària, urgències hospitalàries i serveis d'emergències mèdiques que atenguin joves menors d’edat i ha estat dissenyada per un grup de treball multidisciplinari de professionals de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran.


Implementar la Guia ha de permetre la identificació precoç i la intervenció breu de persones en risc en serveis d'urgències hospitalàries (SUH), servei d'emergències mèdiques (SEM) i pediatria. L'estudi té dos grans blocs: la prevenció en el context de les revisions rutinàries pediàtriques o visites de joves de 15 a 17 anys al seu equip d'atenció primària i la prevenció de reincidència d'intoxicacions etíliques a partir de la intervenció per part dels equips d'urgències.

La Guia ha estat elaborada per un grup de treball liderat per la Subdirecció General d'Addicions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis víriques, en el qual també participen professionals d'atenció primària, hospitals, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), SEM (061), la subdirecció regional de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran i el CatSalut. Aquest pla es va començar a treballar abans de la pandèmia i es va presentar el passat de novembre en una jornada a la Val d'Aran sobre addicions en joves.


En aquest context es va destacar que l'alcohol és responsabilitat de tothom i que és important involucrar les famílies en la prevenció de les conductes de risc, així com establir mecanismes per facilitar la tasca assistencial com ara la coordinació i identificació dels circuits de derivació, les eines de cribratge i intervenció i el registre a la història clínica.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació