Dijous, 18 d'abril de 2024
ramaderia

L'Escola de Pastors comença la 15a edició amb gairebé un 70% de dones

En aquests anys, 247 persones han passat pel centre, més de la meitat de les quals es dedica actualment al sector

Pallars Digital Enviny | 24 de gener de 2023 a les 10:00
Només un 38% del nou alumnat prové de tradició familiar pagesa | Escola de Pastors
L'Escola de Pastors de Catalunya ha començat aquest dilluns la seva 15a edició amb gairebé un 70% de dones. En total, 13 persones han iniciat el nou curs, de les quals un 30,8% s'indentifiquen com a homes. En aquests darrers 15 anys, han passat pel centre 247 persones amb vocació i il·lusió per la ramaderia.

Tal com expliquen des de l'escola, es tracta de persones amb energia per tirar endavant projectes, independentment de si provenen de família de pagès o no. Més de la meitat dels alumnes que han passat pel es dedica avui en dia al sector. Són, afirmen, "part de la nostra pagesia, de la gent que ens alimenta i ens proveeix de serveis ambientals a través de la seva activitat".

De les persones que es dediquen professionalment al sector, aproximadament la meitat ho fan treballant per tercers, ja sigui a la finca o com a pastors i pastores de muntanya, tenint cura dels animals que passen l'estiu a les pastures de muntanya, mentre els ramaders i ramaderes fan l'herba que els ha de servir per passar l'hivern.

L'altra meitat han iniciat un projecte propi. La majoria tenen una petita finca, en la que transformen el seu producte i el venen directament. Tanmateix, cada vegada més, també troben persones que es dediquen als serveis ambientals amb el seu ramat: protecció de franges d'urbanitzacions per a la prevenció d'incendis, per exemple. Reduir la massa combustible dels boscos i reduir el risc de patir els Grans Incendis Forestals.

Per altra banda, només un 38% de l'alumnat d'aquest nou curs ve de tradició familiar pagesa. Pel que fa a la mitjana d'edat, és de 29 anys. Geogràficament, un 62% dels alumnes procedeix de zones urbanes de Catalunya, mentre que un 38% ve d'entorns rurals. Gairebé la meitat, un 46%, té estudis universitaris, un 38% estudis de grau mig i un 15% graduat escolar.

Més de la meitat , el 62%, està treballant en el moment de fer la sol·licitud per entrar a l'Escola de Pastors i Pastores. Això implica que estan disposades a deixar la feina per fer la formació. Un fet, apunten des del centre, que demostra la seva vocació i ganes de emprendre un camí en el món de la ramaderia extensiva, en el món de la pagesia.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació