Divendres, 3 de maig de 2024

El Pallars commemora amb multitud d'actes el Dia Internacional de les Dones

Avui s'inicia la 10a Setmana de la Dona a Tremp, ciutat que acollirà demà l'acte de commemoració del Dia Internacional de la Dona a l'Alt Pirineu

Pallars Digital 6 de març de 2014 a les 11:32
Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que se celebra mundialment el dia 8 de març, les capitals de comarca del Pallars han preparat una sèrie d'activitats dirigides a tots els públics. 
 
L'acte principal tindrà lloc demà divendres a les 12h a l'Epicentre de Tremp, que acollirà enguany la commemoració del Dia Internacional de les Dones a l´Alt Pirineu i Aran. A l´acte hi assistiran el delegat del Govern de la Generalitat a l´Alt Pirineu i Aran, Albert Alins; l´alcalde de Tremp, Víctor Orrit; el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Joan Ubach i la coordinadora de l´Institut Català de les Dones per Lleida, Carme Castelló.
 
Durant l´acte es presentarà el curtmetratge 'Centenari de l'accés de les dones a les universitats' i es procedirà a la lectura l´acord de govern sobre la diada, a càrrec de la jove esportista trempolina, Laia Resa. L´acte acabarà amb la interpretació d´una peça musical per part de Meritxell Fortuny i Patrícia Espanyol, directora i cap d´estudis de l´Escola Municipal de Música de Tremp respectivament.
 
10a Setmana de la Dona a Tremp
 
Paral·lelament, a la capital del Jussà s'han programat actes organitzats anualment per l'Ajuntament i l'Associació de Dones Rosa d'Abril des de l'any 2005. Es tracta de la Setmana de la Dona, una setmana d'actes culturals i lúdics dedicats a les dones en general i, cada any, a una dona o col·lectiu de dones en particular. Així, s'han fet homenatges a mestres, llevadores, pageses, etc. Aquest 2014 la Setmana arriba a la seva desena edició i va dedicada a l'Associació de Dones Rosa d'Abril, que precisament celebra el seu 20è aniversari. 
 
Per commemorar tant el Dia Internacional de les Dones, com l'aniversari de l'associació, s'han programat actes a partir d'avui i fins el dia 15, també amb la col·laboració d'altres associacions i entitats. Hi ha previst un recital de cant i piano, conferències; una caminada i un concert, a més, de l'acte institucional previst per al dia 7 de març. Podeu veure totes les activitats previstes en aquest enllaç.
 
Diversitat d'activitats a Sort
 
A la capital del Pallars Sobirà també s'han organitzat diferents activitats per tal de commemorar aquesta data. Entre aquestes, hi trobem un certamen de micorelats (http://www.pallarsdigital.cat/sobira/item/1862-certamen-de-microrelats-a-sort-per-commemorar-el-dia-de-les-dones), balls o projeccions de documentals. Com a actes principals, hi ha programats pel dia 8 la lectura del manifest institucional i penjada del llaç lila, la projecció de la pel·lícula 'En tierra de hombres' i un sopar de la Dona Treballadora. Tots els actes estan organitzats per l'Ajuntament de Sort, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, el SIAD de Sort i l'Associació Centre Social Casa Xorret. Podeu veure el programa d'activitats en aquest enllaç
 
Orígens
 
El 8 de Març s´ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents que va sorgir de les activitats dels moviments obrers a finals del segle XX a l´Amèrica del Nord i Europa. D´aleshores ençà, el Dia Internacional de les Dones ha adquirit una dimensió global per a les dones dels països desenvolupats i en desenvolupament per igual. El creixent moviment internacional de les dones ha ajudat a que la seva commemoració ofereixi l´oportunitat d´incrementar el recolzament als drets i la participació de les dones a les esferes política i econòmica.
 
El Dia de les Dones ha passat a ser un moment de reflexió sobre els progressos assolits, una crida al canvi i una celebració dels actes de valor i determinació empresos per les dones corrents que han tingut un paper extraordinari en la historia dels seus països i les seves comunitats.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor