Dimarts, 25 de juny de 2024
carreteres

El Pla Pilot de Camins invertirà prop de 2 milions per millorar 300 quilòmetres de la xarxa viària del Sobirà

Les obres reforçaran la connectivitat i la mobilitat dels veïns dels municipis, nuclis de població i masies

Pallars Digital Pallars Sobirà | 23 de gener de 2023 a les 08:37
La presentació del pla va tenir lloc des del mirador de Burgo, a la Guingueta d'Àneu | ACN
El Pla Pilot de Camins destinarà 1,8 milions d'euros en millorar la xarxa viària rural del Pallars Sobirà. Així ho ha anunciat aquest dissabte la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, durant una visita al mirador de Burgo, a la Guingueta d'Àneu, acompanyada de representants del territori. L'objectiu és reforçar la connectivitat i la mobilitat de les veïns de la comarca i, en definitiva, "fer que la vida aquí sigui més fàcil", ha afirmat Vilagrà.

Les actuacions del pla, que actuarà en 300 quilòmetres de carreteres rurals, inclouen el reforç de paviment asfàltic i la millora del drenatge longitudinal i dels elements de seguretat de la xarxa viària. El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, ha explicat que l'execució dels treballs està prevista que comenci d'aquí uns dos mesos.


El Pla de Camins compta amb la col·laboració de les diverses administracions. Així, dels 1,8 milions d'euros d'inversió que preveu, 500.000 euros els aportarà el Departament de la Presidència a través de la Secretaria de Governs Locals i Relacions amb l'Aran i 500.000 euros més aniran a càrrec de la Diputació de Lleida, mentre que el Consell Comarcal del Pallars Sobirà hi destinarà 650.000 euros i els ajuntaments de la comarca, 15.000 euros cadascun.

En aquest sentit, Vilagrà ha ressaltat que el Pla és una mostra de la cooperació entre administracions públiques i institucions, i que permetrà que "tothom tingui oportunitats hagi nascut on hagi nascut". A més, ha afegit que "l'estat de conservació de la xarxa de camins necessita urgentment actuacions de millora per motius de seguretat" degut a la situació geogràfica de la comarca.

El Pallars Sobirà té 14 municipis, 142 nuclis de població i un gran nombre de masies aïllades. Tot plegat en un territori agrari i forestal que suma més de 1.300 quilometres quadrats i on les condicions climàtiques són extremes. De fet, el 95% de les carreteres d'accessos a nuclis de la comarca es troben per sobre dels 1.000 metres del nivell del mar i això fa que la neteja de la neu amb la maquinària i el pas de vehicles pesants malmetin les carreteres i camins.

De la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha afirmat que el Pallars Sobirà és una de les comarques de la demarcació de Lleida amb "més necessitat" en l'àmbit de les carreteres, i ha afegit que el pla, que també "es pot replicar en altres comarques", permet començar a revertir la "desinversió" que la comarca ha patit en els darrers anys.

L'alcalde de la Guingueta d'Àneu, Jordi Pallé, ha explicat que l'ajuntament no pot assumir el cost de manteniment dels 60 quilòmetres de camins que té el municipi, però que ajuts com el pla de camins els permetrà fer petites actuacions. "Ajuda molt a fer més fàcil la vida de la gent que viu als nuclis", ha conclòs.


Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació