Divendres, 26 d'abril de 2024
patrimoni

L'Ateneu del Pallars inicia la campanya de finançament per a la compra de l'antic edifici de La Lira

L'objectiu de l'entitat és recollir 150.000 euros durant el mes de gener, dels quals 110.000 seran per adquirir l'immoble

Pallars Digital Tremp | 18 de gener de 2023 a les 09:40
El pla de finançament es va presentar aquest passat diumenge a l'Epicentre | Guillem Moliner
L'Ateneu del Pallars ha iniciat una campanya de finançament per tal de poder comprar l'antic edifici de La Lira, que l'entitat s'ha proposat rehabilitar. Per aconseguir-ho, ha recuperat el sistema que fa 100 anys ja va permetre a la Societat Coral La Lira adquirir el mateix immoble. Així, l’Ateneu emetrà 300 emprèstits de 500 euros retornables, els quals se sostenen sobre el valor de l’edifici.

L’objectiu de l’entitat és recollir 150.000 euros durant aquest mes de gener, dels quals 110.000 són per la compra de l’immoble, i els 40.000 restants seran destinats a impostos, taxes notarials i primeres reformes bàsiques. L’entitat preveu començar a retornar els primers emprèstits el gener del 2024, mentre que cada mes es retornarà un mínim d’un emprèstit als creditors. El número d’emprèstit que es retornarà se sortejarà mensualment per tal que tots els que hi hagin invertit estiguin en igualtat de condicions.
 
El pla de finançament ha estat presentat aquest passat diumenge, juntament amb l’inici de la campanya de captació d’associats. L’acte, celebrat a l’Epicentre de Tremp, va comptar amb la presència de Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, que ha expressat el suport de la federació per al projecte de l’Ateneu del Pallars.

Morella ha afirmat que "un Ateneu és important i necessari". "Som una societat que ens ha agrada comunicar-nos, que ens agrada tirar endavant projectes en comú", ha afegit. "En el cas d’un ateneu com el del Pallars, ha dit, que ja neix amb l’aspiració d’un treball territorial, un treball a nivell de comarca, és una aspiració i és una visió actual. No pensar només en casa, sinó amb tot el que tenim en el territori i en les necessitats que hi puguem tenir".
 

La planta baixa de l'edifici inclouria un gastrobar per promocionar el producte local. Foto: Judith Fusté


Per altra banda, l’Ateneu del Pallars ha creat un grup tècnic compost per arquitectes, interioristes i enginyers per tal de gestionar i desenvolupar l’edifici. A l’acte s’hi ha presentat l’aixecament de l’immoble i les diverses possibilitats que n’ofereixen les tres plantes, incloent-hi el teatre. S’hi ha mostrat una proposta per a la planta baixa feta amb render, que inclouria un gastrobar per promocionar productes de la zona, un espai per fer concerts, algunes sales de reunions i un obrador compartit.

Amb la finalitat d’acollir el màxim número de persones compromeses amb el projecte, en el mateix acte s’ha donat a conèixer la figura dels socis impulsors. Aquestes persones aporten una quota d’inscripció a escollir (mínima de 5 euros) i es converteixen en sòcies de l’entitat durant aquest mes de gener. Al febrer, en el qual es preveu la primera assemblea general de l’entitat, es pretén determinar les quotes de socis finals.
 
Durant l’acte també s’han donat respostes als dubtes dels assistents. Un dels aspectes que ha generat més interès són les figures dels creditors i dels socis i la seva compatibilitat. Aquests col·laboradors són paral·lels, però no se solapen. Així doncs, una persona pot ser sòcia sense adquirir emprèstits, i pot adquirir emprèstits sense ser sòcia.

Durant aquest mes de gener, l’Ateneu obrirà una oficina al vestíbul de la Lira, a la rambla Doctor Pearson 22 de Tremp, per tal de respondre el dubtes que puguin tenir les persones interessades en el projecte, formalitzar socis i emetre els emprèstits. Durant aquesta setmana, l’horari d’obertura serà, als matins, de dimarts a diumenge (excepte el dijous), de 10 a 13h; a la tardes de dimarts a divendres de 17 a 20h, a excepció del dijous, que serà fins a les 19:15 h.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació