Dissabte, 20 d'abril de 2024
emprenedoria

Els dos projectes pallaresos del matchfunding «Arrela't» assoleixen el seu objectiu de finançament

Una cooperativa d’habitatge a Balestui i la consolidació de senders de 'Lo Podall' han aconseguit prop de 40.000 euros en total

Pallars Digital Pallars | 11 de gener de 2023 a les 09:47
La cooperativa d'habitatge Copsant, a Balestui, ha recaptat 18.461 euros per fer realitat el seu projecte | ACN
El Matchfunding Arrela't a l'Alt Pirineu i Aran ha finalitzat la seva segona edició amb la recaptació de fons per als sis projectes seleccionats. Les propostes que han aconseguit el finançament mínim, una per cada comarca de la demarcació, han sumat un total de 102.484 euros, dels quals 78.484 han estat aportats per la ciutadania i 24.000 per les administracions. Una xifra que supera de llarg el finançament aconseguit en la primera edició del Matchfunding Arrela't que es va dur a terme el 2020, quan es van recaptar 73.439 euros.

Dels sis projectes, dos han estat concebuts a les comarques pallareses: per una banda, al Pallars Sobirà, l'espai d'encontre comunitari Copsant, una cooperativa situada al poble de Balestui (Baix Pallars) per reivindicar l'accés a un habitatge just, i que ha aconseguit 18.461 euros durant la campanya de finançament. La proposta, que actualment compta amb cinc socis, té com a objectiu rehabilitar el paller de la cooperativa per fomentar l'accés a la terra i a les activitats ambientals i culturals al Pallars.

Per altra banda, al Pallars Jussà, l'associació Geobike Lo Podall ha recaptat un total de 20.980 euros per al projecte de consolidació de senders a la comarca. La iniciativa pretén que el Jussà sigui una zona de referència per a la pràctica BTT, i per aquest motiu volen disposar dels mitjans necessaris per donar continuïtat i estabilitat a la feina de recuperació de camins antics, així com a la creació de nous senders.
 
Un cop acabada la fase de recaptació de fons, s'inicia la fase d'implementació dels projectes per part de les seves promotores. Tindran un any per fer-los realitat, mentre que les persones que han participat en el finançament de les campanyes començaran a rebre les recompenses plantejades per cada una de les iniciatives.

L'èxit d'aquesta segona edició ha fet evident la consolidació del Matchfunding Arrela't a l'Alt Pirineu i Aran, i el valor que poden aportar aquestes fórmules de finançament alternatives. En total, fins a 818 cofinançadors han apostat per invertir en iniciatives d'economia social al Pirineu. A més, les administracions han complementat la col·laboració ciutadana aportant un euro per a cada euro recaptat fins un màxim de 24.000 euros.
 
Els altres projectes del Pirineu que han aconseguit l'objectiu de finançament són Bolets Peratxa, a l'Alt Urgell, que ha obtingut 11.091 euros per produir bolets ecològics i crear llocs de feina per a persones sordes usuàries dela llengua de signes catalana. Huma Slow Broths, a l'Alta Ribagorça, que ha aconseguit 10.382 euros per elaborar brous artesanals i funcionals amb ingredients del Pirineu.

Per altra banda, el refugi de la Feixa, a la Cerdanya, ha rebut 11.338 euros per poder fer realitat un projecte que busca realitzar accions per minimitzar l'impacte humà amb la construcció d'un vàter en sec ecològic i altres millors en les instal·lacions. I finalment, a la Val d'Aran, la iniciativa Husta Skis ha recaptat fins a 30.226 euros per a la fabricació d'esquís fets a mida i d'una manera més sostenible.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació