Dijous, 25 d'abril de 2024
Despreniments

«Et cau a sobre i no ho expliques»: preocupació per les recents caigudes de roques a Terradets

Carreteres revisarà la zona aquesta setmana però reconeix que és "complicat" trobar un focus d’actuació en aquest tram del congost

Jordi Ubach Llorens Terradets | 9 de gener de 2023 a les 12:10
Tram de la C-13 a Terradets on es produeixen la majoria dels despreniments | GSV
La "pluja de roques" que van patir dissabte els ocupants de dos vehicles que circulaven per la carretera C-13 al congost de Terradets, al límit comarcal entre el Pallars Jussà i la Noguera, ha posat en evidència les mancances en seguretat d'aquest tram, situat a l'altura del forat de l'Or, en una zona molt propera a la font de les Bagasses.

Arran de la publicació de la notícia a Pallars Digital, alguns lectors s'han posat en contacte amb el diari per relatar casos similars als viscuts dissabte en el mateix tram i per mostrar la seva preocupació. Si bé és cert que el Pallars és una zona orogràficament complicada, exemplificada en aquest tram de carretera, la realitat és que els despreniments de pedres s'han intensificat les darreres setmanes. 

Als dos despreniments relatats dissabte en aquest diari, dels dies 1 i 7 de gener, cal sumar-ne d'altres de força recents. Marcos Carbonell, veí de Barcelona, explica que el passat dijous dia 5 va patir una situació similar a la viscuda per Manel Muñoz quan tornava a casa des del Pallars. "Va caure a uns 50 metres davant nostre una roca de la mida d'una pilota de futbol, juntament amb una pluja de pedres més petites. No ens va enganxar de miracle", assegura.

Carbonell i la seva família van trucar al 112 per informar del succés, i uns minuts més tard els serveis d'emergències van procedir a retirar les pedres de la via. "Va ser un bon ensurt. Una pedra així et cau a sobre i no ho expliques. Ens vam quedar en xoc una bona estona", afirma.

La retirada de la via per part dels Mossos d'Esquadra del despreniment presenciat pel Marcos va provocar unes petites retencions amb què es va topar en Miquel Bailac, veí de Tàrrega amb segona residència a Cellers. Bailac, que és tècnic de conservació i explotació de carreteres jubilat, explica a aquest diari que una possible solució seria la construcció d'un fals túnel com el que es va construir a Arboló, on a mitjans dels anys 90 va caure una gran esllavissada que va mantenir tallada l'N-260 durant uns mesos.

"Vivim en un país molt complicat geològicament, i quan plou o quan gela, es produeixen despreniments i esllavissades d'aquest tipus", explica. Per Bailac, "l'orografia en aquesta zona és incontrolable, i les solucions en seguretat són complicades i molt cares". Bailac confessa que quan circula per aquest punt de la carretera C-13 a Terradets "els que som del país, mirem cap amunt, sobretot quan plou i a l'hivern". 

Miquel Carbonell es mostra crític amb la gestió de les recents esllavissades. "Han passat cinc dies del nostre cas i la carretera segueix oberta. Em sorprèn que encara no s'hagin pres mesures. Si hi ha risc, s'ha de tallar la carretera. No pot ser que aquestes coses no s'arreglin immediatament", assevera. Bailac en canvi, no es partidari de buscar culpables, i atribueix aquests casos a la realitat geològica del nostre territori.

Tècnics de Carreteres revisaran la zona aquesta setmana


El Servei Territorial de Carreteres de Lleida ha assegurat a Pallars Digital que aquesta setmana es revisarà la zona i s'analitzaran possibles solucions per part dels tècnics, tot i que en declaracions a Segre han reconegut que és "complicat" trobar un focus d’actuació perquè la caiguda de petites roques és habitual en tot aquest tram del congost.

No obstant, el Departament de Territori, d'on depèn Carreteres, considera que l'incident del passat dissabte "no es pot qualificar de despreniment atès l'escàs nombre, el volum del material que va caure i les dades disponibles". Segons Territori, aquesta incidència s'ha produït en un tram posterior a l'àmbit on el departament està ultimant una obra de millora de l'estabilització de talús. 

Cal recordar que en aquesta mateixa zona del congost de Terradets s'estan instal·lant des del passat octubre malles i barreres dinàmiques precisament per evitar el despreniment de roques de grans dimensions. Unes obres que compten amb una inversió aproximada d'uns 850.000 euros.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació