Dissabte, 20 d'abril de 2024
comerç local

Un llibre recull l'evolució del comerç a Rialp durant el segle XX

Manel Gimeno, Jaume Vallespín i Josep Freixa recuperen la memòria col·lectiva de generacions de botigues i indústries

Pallars Digital Rialp | 4 de gener de 2023 a les 12:55
Imatge d'arxiu del poble de Rialp | Cedida
La història de les botigues i les indústries de Rialp i l'esforç humà que hi ha al seu darrere han motivat la redacció d'un nou llibre. Es tracta de Rialp. Un segle i mig de botigues i indústries, una recerca acurada de Manel Gimeno, Jaume Vallespín, Josep Freixa, tant en el vessant documental com en el de tradició oral, en la qual han participat molts veïns, i que ha comptat amb la implicació de l'Ajuntament de Rialp.

El llibre, editat per Bresca Editorial, és una recopilació rigorosa i exhaustiva del teixit comercial de Rialp durant el segle XX, on queda reflectit com l’evolució del poble incideix plenament en l’activitat comercial, i com les velles botigues segueixen obertes fins que es veuen obligades a tancar a causa tant, de la falta de continuïtat generacional, com pel fet de veure’s superades per una modernitat que ha canviat els tradicionals mètodes comercials.

Amb aquest treball, els autors volen frenar la "lenta pèrdua de memòria col·lectiva", que consideren que es veu agreujada a mesura que passen les generacions. "El record d’aquests petits comerços plens de productes, dels artesans, de les indústries de la llana, dels cafès on s’hi transmetia la història local, de tots i cadascun d’ells, que dia a dia també varen ajudar a configurar el Rialp actual, no pot quedar en l’oblit", asseguren, i per aquest motiu "és necessari donar-lo a conèixer a les generacions que vindran".

El llibre es presentarà en públic a Rialp. Serà el pròxim divendres 6 de gener, a les 18h, a la sala de plens de l'ajuntament.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació